Saturday, 31 December 2016

Overseer/Draftsman Gr II Solved Paper (Cat.Code - 252/2014) - Part 1

Question Paper Code: 72/2016/OL
Category Code: 252/2014
Exam: Overseer Grade II/Draftsman Gr II
Date of Test: 26-09-2016
Alphacode A

1.       'Naothanathinte Surya Thejas' is the biography of
(A) Pambadi John Joseph
(B) Mannathu Padmanabhan
(C) K.P. Karuppan
(D) None of these
Answer: C
2.       Which state becomes the first state to make voting compulsory in Local bodies?
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Uttarpradesh
(D) Gujarat
Answer: D
3.       "Two Leaves and a Bud" is the work of
(A) R.K. Narayanan
(B) R.K. Lakshmanan
(C) Mulk Raj Anand
(D) Raja Rao
Answer: C
4.       The Jawahar Rozgar Yojana was launched at the end of which five year plan?
(A) 7th
(B) 8th
(C) 9th
(D) 10th
Answer: A
5.       The first lady writer who got Njanapita Award?
(A) Amritha Preetham
(B) Ashapoornadevi
(C) Meerakumar
(D) Madhavikutty
Answer: B
6.       Second female Governor of Kerala
(A) Ramdulari Sinha
(B) Jyothi Venkidachalam
(C) Sheela Deeshit
(D) None of these
Answer: A
7.       The ruler who abolished 'Pulappedi' in venad
(A) Kottayam Kerala Varmma
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Ayilyam Thirunal
(D) Swathi Thirunal
Answer: A
8.       Which Article of Indian Constitution related to the joint sitting of both houses of Parliament?
(A) Article 106
(B) Article 108
(C) Article 115
(D) Article 98
Answer: B
9.       The 100th  - constitutional amendment of Indian constitution deals about
(A) India Bangladesh land boundary agreement
(B) Formation of national judicial appointment commission
(C) Give reservation to SC, ST in unaided educational institutions
(D) None of these
Answer: A
10.    Which Article of Indian Constitution deals about right to information is a fundamental rights of Indian citizen?
(A) Article 17
(B) Article 14
(C) Article 19 (1) A
(D) Article 19 (2)
Answer: C

11.    'Advaitha Chintha Padhadhi' is the literary work of
(A) Sree Narayanaguru
(B) Chattambi Swamikal
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: B
12.    What is the maximum age fixed by the food Security Act for providing nutritional entitlements to children of school going age?
(A) 14
(B) 15
(C) 13
(D) 16
Answer: A
13.    'Ente Jeevitha Samarangal' is the auto biography of
(A) C. Kesavan
(B) P.K. Chathanmaster
(C) Mannathu Padmanabhan
(D) T.K. Madhavan
Answer: C
14.    Irachikandam moideen is an important character in the novel
(A) Oru Theruvinte Kadha
(B) Oru Desathinte Kadha
(C) Khasakinte Itihasam
(D) Daivathinte Vikrithikal
Answer: A
15.    The Paliam Satyagraham was inaugurated by
(A) K. Kelappan
(B) T.K. Madhavan
(C) C. Kesavan
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: C
16.    National Employment Guarantee Scheme inaugurated at
(A) Bundlapalli
(B) Ramachandrapuram
(C) Pune
(D) Rangpur
Answer: A
17.    Who is regarded as John of Arch of Kerala?
(A) A.V. Kuttimalu Amma
(B) Annachandi
(C) Akkamma Cheriyan
(D) Parvathi Nenmenimangalam
Answer: C
18.    The Indian flag accepted by Indian Constitutional Assembly on
(A) 1950 January 26
(B) 1950 January 24
(C) 1950 January 25
(D) 1947 July 22
Answer: D
19.    The Christian missionaries works in Malabar area
(A) LMS
(B) BEM
(C) TMS
(D) CMS
Answer: B
20.    The headquarter of Kerala Sahitya Accadami transfer red from Thiruvananthapuram to Thrissur in
(A) 1956
(B) 1957
(C) 1958
(D) 1961
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

Friday, 30 December 2016

HSST English SR for SC/ST (Category Code: 034/2016) - Part 5

81.       "I must work fast, faster than Scheherazade". From which Indian English novel is this quote taken?
(A) Shadow Lines
(B) God of Small Things
(C) English Patient
(D) Midnight's Children
Answer: D
82.       The narrative cycle in The Bluest Eye begins with the ............. season.
(A) Autumn
(B) Spring
(C) Winter
(D) Summer
Answer: A
83.       To which frost collection does "The Road Not Taken" belong?
(A) A Boy's Will
(B) North of Boston
(C) New Hampshire
(D) Mountain Interval
Answer: D
84.       What imagery is used in "Daddy" to describe the husband?
(A) Black shoe
(B) Ghastly statue
(C) Swastika
(D) Vampire
Answer: D
85.       Ezekial's "Poet, Lover, Birdwatcher" is taken from
(A) Hymns in Darkness
(B) The Exact Name
(C) The Unfinished Man
(D) A Time to Change
Answer: B
86.       Who in The Glass Menagerie is the chief spokesperson for the American dream?
(A) Amanda
(B) Jim
(C) Tom
(D) Laura
Answer: B
87.       From where is the title of Faulkner's The Sound and The Fury taken?
(A) Tempest
(B) Dr. Faustus
(C) Macbeth
(D) Hamlet
Answer: C
88.       Maya Angelou's "Phenomenal Woman" begins with a scathing attack on
(A) Stereotypes
(B) Men
(C) Society
(D) Women
Answer: A
89.       Which character in Padmanabhan's Harvest tries to appropriate Jaya's body in the final scene?
(A) Virgil
(B) Zina Anaplioti
(C) Sam Chase
(D) Jeffrey Withers
Answer: A
90.    In which year was Ellison's Invisible Man published?
(A) 1958
(B) 1952
(C) 1960
(D) 1955
Answer: B

91.    Name the postcolonial critic who used the phrase 'derivative discourse' as the subtitle of his book which challenges Benedict Anderson's model.
(A) Aijaz Ahmed
(B) Homi Bhabha
(C) Partha Chatterjee
(D) Edward Said
Answer: C
92.    Which postcolonial critic, in reworking the Oedipal concept of identity formation, described colonialism as an Oedipal scene of forbidden desire (for the white woman)?
(A) Albert Memmi
(B) Benita Parry
(C) Aime Cesaire
(D) Frantz Fanon
Answer: D
93.    Who is the author of Epistemology of the Closet?
(A) Judith Butler
(B) Eva Sedgwick
(C) Michael Warner
(D) Tobin Siebers
Answer: B
94.    A method based on the parallel reading of literary and non-literary texts is called
(A) New Historicism
(B) Cultural Materialism
(C) Pluralism
(D) Narratology
Answer: A
95.    The founder of Ecocriticism as an institutional movement in the USA is
(A) William Rueckert
(B) Karl Kroeber
(C) Cheryll Glotfelty
(D) Margaret Fuller
Answer: C
96.    Name the author of the work, Finding the Centre : Two Narratives, in which home is figured as an illusion for immigrants.
(A) Homi Bhabha
(B) Salman Rushdie
(C) V.S. Naipaul
(D) Amitav Ghosh
Answer: C
97.    What is the term Homi Bhabha appropriates from Freud to describe border disruptions causing trauma and anxiety that subvert binaries in diasporic identity constructions?
(A) Hybridity
(B) Uncanny
(C) Oedipal
(D) Transference
Answer: B
98.    The idea that everything is a model or an image, all is surface without depth is termed ................. by Baudrillard.
(A) Simulation
(B) Simulacra
(C) Representation
(D) Hypereality
Answer: D
99.    The Structural Transformation of the Public Sphere is the work of
(A) Jurgen Habermas
(B) Nancy Fraser
(C) Stuart Hall
(D) Simon During
Answer: A
100.    Cultural Studies in Britain developed out of the work of ................. through Hoggart and Raymond Williams.
(A) Mathew Arnold
(B) F. R. Leavis
(C) Michel Foucault
(D) Theodor Adorno
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

Thursday, 29 December 2016

HSST English SR for SC/ST (Category Code: 034/2016) - Part 4

61.       According to Aristotle ............... "is very artless and least particular to the art of poetic composition."
(A) Diction
(B) Character
(C) Song
(D) Spectacle
Answer: D
62.       "His tragedy seems to be skill, his comedy to be ..................". Complete the quote by Johnson on Shakespeare.
(A) Instinct
(B) Nature
(C) Competent
(D) Contrived
Answer: A
63.       In Rasa theory, the bodily expression by which emotion is communicated is called
(A) Vyabhicari
(B) Anubhava
(C) Vibhava
(D) Alambana
Answer: B
64.       The two poets on whom Arnold puts the charge of lacking "high seriousness" are
(A) Shakespeare and Dante
(B) Burns and Chaucer
(C) Shelley and Gray
(D) Pope and Dryden
Answer: B
65.       From which collection of essays is Lionel Trilling's "Freud and Literature" taken?
(A) The Opposing Self
(B) Beyond Culture
(C) The Liberal imagination
(D) Psychoanalysis and literature
Answer: C
66.       The male critic whom Elaine Showalter identifies as a prime example of androcentric criticism in her 1979 essay is
(A) Irving Howe
(B) Lionel Trilling
(C) Malcolm Bradbury
(D) Mark Schorer
Answer: A
67.       To what chemical process does T.S. Eliot compare the poetic process in "Tradition and Individual Talent" ?
(A) Fission
(B) Fusion
(C) Catalytic reaction
(D) Exothermic reaction
Answer: C
68.       In "What is an Author"? Foucault argues that the author is
(A) An individual
(B) Dead
(C) An author function
(D) Owner of a work
Answer: C
69.       "The Language of Paradox" was first published in
(A) 1950
(B) 1945
(C) 1948
(D) 1942
Answer: D
70.    The literary term for transferring the usual perception of an object into the sphere of a new perception to make a unique semantic modification is called
(A) Formalism
(B) Alienation
(C) Defamiliarisation
(D) Aesthetics
Answer: C

71.    .................... was formulated to explain how the Great Consonant Shift happened.
(A) Verner's Law
(B) Grimm's Law
(C) Wave theory
(D) Pedigree theory
Answer: B
72.    The structural device that formed an essential part of versification in Old English is
(A) Alliteration
(B) Assonance
(C) Rhythm
(D) Caesura
Answer: A
73.    The Middle English period begins with the .............. conquest.
(A) Norman
(B) Roman
(C) Anglo Saxon
(D) Jutes
Answer: A
74.    What were the striking differences between Chaucerian and present day pronunciations due to?
(A) The Great Consonant Shift
(B) Spread of Education
(C) Invention of Printing
(D) The Great Vowel Shift
Answer: D
75.    The shifting of stress from the initial syllable was the result of ................ influence.
(A) Greek
(B) French
(C) Latin
(D) Indian
Answer: C
76.    The formation of the word 'atone' from the old usage 'at one' is an example of
(A) Back-formation
(B) Compounding
(C) Syncopation
(D) Telescoping
Answer: D
77.    The word 'pandemonium' is the contribution of
(A) Shakespeare
(B) Milton
(C) Spenser
(D) Chaucer
Answer: B
78.    The ways in which sounds influence each other is called
(A) Elision
(B) Juncture
(C) Assimilation
(D) Aspiration
Answer: C
79.    Transformational Generative Grammar was first introduced by
(A) Halliday
(B) Chomsky
(C) Bloomfield
(D) Zellig Harris
Answer: B
80.    Who is the proponent of the approach called descriptive linguistics?
(A) Bloomfield
(B) Sapir
(C) Jakobson
(D) Chomsky
Answer: A

Pages   2   3   4   5