Wednesday, 27 January 2016

KPSC Lecturer in English Solved Paper (578/2012) 27-10-2015 - Part 3

21.       The minimum number of members prescribed for a Legislative Assembly under Article 170(1) of the Constitution of India is …………..
(A) forty              (B) fifty
(C) sixty             (D) seventy five
Answer: C
22.       Article 21-A was introduced into The Constitution of India through …………..
(A) The Constitution (eighty-fifth Amendment) Act 2001
(B) The Constitution (eighty-sixth Amendment) Act 2002
(C) The Constitution (eighty-seventh Amendment) Act 2003
(D) The Constitution (eighty-eighth Amendment) Act 2003
Answer: B
23.       The Supreme Court has held that National Awards like 'Bharat Ratna', 'Padma Bhushan', etc. are not 'Titles' within the meaning of Article 18 in …………..
(A) Balaji Raghavan v Union of India AIR 1996 SC 770
(B) Jaipal v State of Haryana AIR 1988 SC 1504
(C) John Vallamattom v Union of India AIR 2003 SC 2902
(D) Dharam Dutt v Union of India AIR 2004 SC 1295
Answer: A
24.       ……………… of the Constitution of India directs the State to strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may, a social order in which justice, social economic and political, shall inform all the institutions of the National life.
(A) Article 45                 (B) Article 37
(C) Article 40                (D) Article 38(1)
Answer: D
25.       The Constitution of India imposes a duty upon citizens to safeguard public property and to abjure from violence through ………………
(A) Article 51-A(c)                    (B) Article 51-A(f)
(C) Article 51-A(i)                     (D) Article 51-A(j)
Answer: C

26.       The Chief Information Commissioner under The Right to Information Act 2005 shall hold office for a term of ……………. from the date of entering office, subject to a maximum age of 65 years.
(A) Five years               (B) Six years
(C) Ten years               (D) Four years
Answer: A
27.       Under Section 12(1)(b) of The Sexual Harassment of Women at workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act 2013, during the pendency of an enquiry, the committee on written request of the aggrieved woman, may recommend to the employer to grant her leave up to a period of ……………..
(A) three months          (B) six months
(C) one year                 (D) two years
Answer: A
28.       As per Section 4(1)(b) of The National Green Tribunal Act 2010, The Tribunal shall consist of a maximum of ………….. full time Judicial members.
(A) five               (B) ten
(C) fifteen          (D) twenty
Answer: D
29.       As per Section 58, offences under The Biological Diversity Act 2002 shall be ……………
(A) Bailable                                           (B) Non-cognizable
(C) Cognizable and non-bailable     (D) Compoundable
Answer: C
30.    Under Section 7(1) of The Mahatma Gandhi NREG Act 2005, if an applicant for employment under the scheme is not provided such employment within …………… of receipt of his application seeking employment, he shall be entitled to a daily unemployment allowance.
(A) ten days                  (B) fifteen days
(C) thirty days               (D) sixty days
Answer: B

 Part 1  Part 2  Part 3  Part 4  Part 5  Part 6  Part 7  Part 8  Part 9  Part 10

0 comments:

Post a Comment