Friday, 29 January 2016

KPSC Lecturer in English Solved Paper (578/2012) 27-10-2015 - Part 7

61.       "Theory of Rasa" is taken from …………….
(A) Atharvaveda           (B) Natyasastra
(C) Upanishad             (D) Dhammapada
Answer: B
62.       Aristotle's Poetics is specifically concerned with …………….
(A) tragedy                    (B) comedy
(C) drama                      (D) epic
Answer: C
63.       "On the Sublime" was written by :
(A) Plato                        (B) Aristotle
(C) Longinus    (D) Horace
Answer: C
64.       According to Dr. Johnson, "Shakespeare is above all writers, at least above all modern writers, the poet of …………….."
(A) mankind      (B) divinity
(C) love              (D) nature
Answer: D
65.       "Willing suspension of disbelief" figures in ……………
(A) Preface to the Fables                   (B) Study of Poetry
(C) Preface to the Lyrical Ballads     (D) Biographia Literaria
Answer: D

66.       Who authored Anatomy of Criticism ?
(A) Northrop Frye         (B) Matthew Arnold
(C) T.S. Eliot                 (D) Cleanth Brooks
Answer: A
67.       According to Viktor Shklovsky, the technique of art is to make objects :
(A) familiar                    (B) unfamiliar
(C) habitual                  (D) aesthetic
Answer: B
68.       In classical thought the centre is within the structure and outside it because, according to Derrida, the centre escapes ……………..
(A) episteme                 (B) play
(C) rupture                    (D) structurality
Answer: D
69.       In "What is an author ?", Foucault considers …………….. as characteristic of the mode of existence, circulation and functioning of certain discourses within a society and he analyses it elaborately.
(A) author                      (B) authorship
(C) author-function     (D) ownership
Answer: C
70.    Who can write Dalit literature, according to Sharankumar Limbale ?
(A) a Dalit          (B) any writer
(C) a varna        (D) an avarna
Answer: A

 Part 1  Part 2  Part 3  Part 4  Part 5  Part 6  Part 7  Part 8  Part 9  Part 10

0 comments:

Post a Comment