Friday, 5 February 2016

KPSC Lecturer in Computer Science Solved Paper (002/2012) 23-11-2015 - Part 3

21.       The power to form a new state is vested in
(A)  President of India             (B)  Union Cabinet
(C)  Parliament                         (D) Supreme Court
Answer: C
22.       Part III of the Constitution deals with
(A) Union and Territories                               (B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy.       (D) Fundamental Rights
Answer: D
23.       Writ Petitions are filed before the Supreme Court for the enforcement of
(A) Fundamental Rights        (B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles          (D) To declare emergency
Answer: A
24.       List II in the VII Schedule of the Constitution is
(A) Union List               (B) Concurrent List
(C) State List                 (D) None of the above
Answer: C
25.       Duration of Rajya Sabha is
(A) Five Years              (B) Six years
(C) Two years               (D) Permanent
Answer: D

26.       The word ‘public servant’ means :
(A)  Any person in the service or pay of the Government
(B)  Any person in the service or the pay of any local authority
(C)  Any person in the service or pay of any corporation established under a State or a Central Act
(D)  All of the above
Answer: D
27.       The world environment day is celebrated on …………….. of every year
(A)  8th June                (B)  5th September
(C)  2nd October          (D)  1st May
Answer:-Question Cancelled
28.       Every request for obtaining information under the Right to Information Act is to be disposed of with in:
(A)  45 days                  (B)  90 days
(C)  30 days                  (D)  60 days
Answer: C
29.       The Supreme Court of India recognized sexual harassment at work place as a violation of human rights in the case of :
(A)  Ahmed Khan v Shah Bano Begum
(B)  Visakha v State of Rajasthan
(C)  Tukaram v State of Maharashtra
(D)  Bachan Singh v State of Punjab
Answer: B
30.    The information exempted from disclosure under Section 8 of the Right to Information Act includes:
(A)  Information received in confidence from a foreign government
(B)  Cabinet papers including records of deliberations of the council of ministers and secretaries
(C)  Information available to a person in his fiduciary relationship
(D)  All the above.
Answer: D



0 comments:

Post a Comment