Monday, 8 February 2016

KPSC Lecturer in Computer Science Solved Paper (002/2012) 23-11-2015 - Part 6

51.       What is the minimum number of units of resource R required such that no deadlock will ever occur in an operating system containing 5 user processes each requiring 2 units of R?
(A) 5       (B) 6
(C) 7       (D) 8
Answer: B
52.       The page miss ratio in a paged memory is 0.72. The time required to access a page in primary and secondary memory are 10ns and 100ns, respectively. The average time required to access a page is:
(A) 64.8              (B) 35.2
(C) 74.8             (D) 45.2
Answer: C
53.       The value of a counting semaphore at a particular instance of time is 5. '#' P operations and 16 V operations were completed on this semaphore subsequently. If the final value of the semaphore is 8, then '#' will be
(A) 11                 (B) 12
(C) 16                 (D) 13
Answer: D
54.       Given the following disk queue:
95, 180, 34, 119, 11, 123, 62, 64
with read-write head initially at the track 50 and the tail track being at 199. If C-LOOK disk scheduling algorithm is followed, then the total number of head movement required is:
(A) 157               (B) 146
(C) 187              (D) 236
Answer: A
55.       NTFS stands for
(A) New Type File System
(B) Novel Technology File Service
(C) New Technology File System
(D) New Technology File Service
Answer: C

56.       Shift-reduce parsers are
(A) top-down parsers
(B) bottom-up parsers
(C) both top-down and bottom-up parsers
(D) None of the above
Answer: B
57.       Consider the following grammar:
S→ABSc|Abc
BA→AB
Bb→bb
Ab→ab
Aa→aa
Which of the following sentences can be derived by the above grammar?
(A) aab               (B) abcc
(C) abbc                        (D) abc
Answer: D
58.       Which of the following is an intermediate language?
(A) UNCOL                   (B) PASCAL
(C) COBOL                   (D) SNOBOL
Answer: A
59.       If an input file named "Test" is given to Lex, then its output file will be
(A) Test.lex                    (B) Test.obj
(C) Test.out                   (D) Test.yy.c
Answer: D
60.    The Banker's algorithm is used
(A) to detect deadlock in operating system
(B) to rectify a deadlocked state
(C) to prevent deadlock in operating system
(D) None of the above
Answer: C



0 comments:

Post a Comment