Friday, 19 February 2016

Vocational Teacher in Computer Science (98/2013) Solved Paper 26/07/2013 - Part 4

31.       The services of the O/S are invoked with a special ................... instruction.
(A) system call              (B) policy
(C) i/o                             (D) none of these
Answer: A
32.       Execv is a .................. system call.
(A) I/O management                (B) Inter process communication
(C) Process management      (D) None of these
Answer: C
33.       Physical addresses are also called ................
(A) Virtual          (B) Logical
(C) Absolute     (D) None of these
Answer: C
34.       When the order of process completion does make a difference, the problem is called a:
(A) critical section        (B) dead lock
(C) atomic action         (D) race condition
Answer: D
35.       ................... minimizes the average wait time for all processes.
(A) SJF                                                  (B) FCFS
(C) Highest response ration next     (D) Round robin
Answer: A

36.       ................. allows us to keep the most useful process in memory.
(A) Overlays                  (B) Swapping
(C) Segmentation        (D) None of these
Answer: B
37.       A file which has no internal record structure is called:
(A) keyed file                (B) sequential file
(C) flat file                     (D) none of these
Answer: C
38.       In the buddy system, there is a free block list for each power of:
(A) 8       (B) 4
(C) 16     (D) 2
Answer: D
39.       .............. is a situation in which a process is prevented from proceeding because some other process always has the resource it needs.
(A) Starvation               (B) Dead lock
(C) Locking                   (D) None of these
Answer: A
40.    There are ............... ways to specify file names in UNIX.
(A) 2       (B) 3
(C) 4       (D) None of these
Answer: A



0 comments:

Post a Comment