Friday, 15 July 2016

Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 1

Question Paper Code: 144/2013
Category Code: 139/2012
Exam: Assistant Engineer (Civil) SR from SC/ST Only
Department: KERALA STATE ROAD TRANSPORT CORPORATION
Date of Test: 07-09-2013

Alphacode A
1.       The terminal velocity of a small sphere settling in a viscous fluid varies as the
(A) Inverse square of diameter          (B) Inverse of diameter
(C) first power of its diameter             (D) inverse of fluid viscosity
Answer: D
2.       A cement bag contains 0.035 cubic meter of cement by volume. How many bags will one tonne of cement comprises
(A) 16     (B) 17
(C) 18     (D) 20
Answer: D
3.       Efflorescence of bricks is due to
(A) Soluble salts present in clay for making bricks
(B) High Porosity of bricks
(C) High Silt Content in the soil used
(D) Excessive burning burning of bricks
Answer: A
4.       Which of the following constituent in earth gives plasticity to mould bricks in suitable shape
(A) Silica           (B) Lime
(C) Alumina      (D) Magnesia
Answer: C
5.       The compound which contributes the highest share of heat of hydration in cement is
(A) Tricalcium Silicate (B) Tricalcium aluminate
(C) Gypsum                  (D) Combined lime
Answer: B

6.       Putty is made up of:
(A) White lead and turpentine
(B) Powdered chalk and raw linseed oil
(C) Red lead and linseed oil
(D) Zinc oxide and boiled linseed oil
Answer: B
7.       In making Concrete ,maximum density is achieved by,
(A) Using sufficient cement to fill all the voids
(B) Controlling the particle size of the ingredient
(C) Controlling the particle size distribution of the ingredient
(D) Reducing the quantity of mixing water
Answer: C
8.       which one of the following is not a vehicle in paints
(A) Nut oil          (B) Poppy oil
(C) Tung oil      (D) Turpentine oil
Answer: D
9.       In high tensile steel carbon should be less than
(A) 0.10%          (B) 0.15 %
(C) 0.70 %         (D) 1.5%
Answer: B
10.    The head room for a staircase should not be less than
(A) 3.50m          (B) 3m
(C) 2.10m          (D) 2m
Answer: C


0 comments:

Post a Comment