Sunday, 17 July 2016

Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 3

21.       The diagram showing the point of application and line of action of forces in their plane is called
(A) Vector diagram      (B) space diagram
(C) force diagram         (D) funicular diagram
Answer: B
22.       The specification of earth work in foundation trenches, drains etc. Lift ordinarly specified is
(A) 0m                (B) 1.50 m
(C) 5 m               (D) 3m
Answer: B
23.       In analysis of rates contractors profit is taken at the rate of
(A) 1%                (B) 5%
(C) 10%             (D) 20%
Answer: C
24.       One cubic metre of cement concrete (1:2:4) is to be mixed by volume .Number of cement bags required approximately will be
(A) 6       (B) 8
(C) 3       (D) 4
Answer: A
25.       The thickness of plastering to masonry wall is usually
(A) 6 mm            (B) 30mm
(C) 22mm          (D) 12mm
Answer: D

26.       In a detailed estimate the provision for contingencies is,usually
(A) 1%                (B) 3% to 5%
(C) 10%             (D) 12% to 50%
Answer: B
27.       Original cost of property minus depreciation is
(A) book value              (B) salvage value
(C) capital value          (D) obsolence value
Answer: A
28.       While submitting a tender the contractor is required to deposit some amount with the department, as guarantee of the tender known as
(A) bank guarantee     (B) caution money
(C) security deposit     (D) earnest money
Answer: D
29.       For a comfortable ascent of stairway the number of steps in a flight should be restricted to a maximum of
(A) 10     (B) 12
(C) 16     (D) 20
Answer: B
30.    Construction of temporary structure to support an unsafe structure is known as
(A) Shoring                   (B) underpinning
(C) scaffolding             (D) Propping
Answer: A


0 comments:

Post a Comment