Friday, 22 July 2016

Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 6

51.       Bearing capacity should be calculated from the criteria of
(A) shear only                                      (B) settlement only
(C) both settlement and shear          (D) cohesion only
Answer: C
52.       Floating foundation is a type of
(A) well foundation     (B) pile foundation
(C) pier foundation      (D) Raft foundation
Answer: D
53.       A shallow foundation is a foundation that
(A) has low bearing capacity
(B) has a depth of embedment less than its width
(C) is resting on the ground surface
(D) causes less settlement
Answer: B
54.       Diameter of a circular footing is 3m and side of a square footing is 3m.Both the footings are in the same soil(c-Ø) at same depth. The ultimate bearing capacity of circular footing is
(A) less than square footing  (B) more than square footing
(C) same as square footing   (D) not comparable
Answer: A
55.       The energy stored in a material within elastic limit when it is under strain is called
(A) impact          (B) shock resistance
(C) resilience    (D) elasticity
Answer: C

56.       The property of a material enabling it to resist deformation under stress is called
(A) toughness              (B) stiffness
(C) strength                  (D) brittleness
Answer: B
57.       The rate of change of bending moment is equal to
(A) shear force             (B) deflection
(C) slope                       (D) axial thrust
Answer: A
58.       The point in a beam where the shear force changes sign is called the point of
(A) maximum BM         (B) zero shear
(C) zero curvature       (D) maximum curvature
Answer: A
59.       For a simply supported beam ,carrying a uniformly distributed load ,the shape of the bending moment diagram will be,
(A) triangular    (B) parabolic
(C) circular        (D) cubical
Answer: B
60.    A cantilever beam of length L,cross-section A is subjected to a total uniformly distributed Load of W and a concentrated load W1 at a distance L1 from free end will have maximum moment of
(A) (WL/2)+ W1 L1                   (B) (WL2/2)+ W1 L1
(C) [W(L-L1)/2]+ W1 L1           (D) (WL/2)+ W1 (L-L1 )
Answer: D


0 comments:

Post a Comment