Monday, 25 July 2016

Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 9

81.       In a cantilever retaining wall of height ‘h’ the horizontal pressure of earth will act at a distance of
(A) h/2 from top            (B) h/4 from base
(C) h/3 from top            (D) h/3 from base
Answer: D
82.       The minimum size of reinforcement bars in RCC column is
(A) 6mm             (B) 8 mm
(C) 10mm          (D) 12mm
Answer: D
83.       In a cantilever beam tensile reinforcement is provided
(A) on the top of the beam     (B) on the bottom of the beam
(C) in the middle of the beam            (D) on the top and bottom of the beam
Answer: A
84.       In a doubly reinforced rectangular beam, the allowable stress in compression steel is
(A) equal to the permissible stress in tension in steel
(B) more than the permissible stress in tension in steel
(C) less than the permissible stress in tension in steel
(D) not related to the permissible concrete compression stress
Answer: C
85.       The section in which concrete is not fully stressed to its permissible value when stress in steel reaches its maximum value, is called
(A) under reinforced section (B) over reinforced section
(C) doubly reinforced beam   (D) cantilever beam
Answer: A

86.       A hydrograph is a plot of
(A) Precipitation against time                        (B) Stream flow against time
(C) surface run off against time        (D) Recorded run off against time
Answer: B
87.       The instrument used for measuring wind speed is
(A) Anemometer          (B) Rotameter
(C) Odometer                (D) Atmometer
Answer: A
88.       The method of moment distribution in structural analysis can be treated as
(A) Force method                     (B) Displacement method
(C) Flexibility method              (D) An exact method
Answer: B
89.       Which one of the following tests is performed in the laboratory to determine the extent weathering of aggregates for road work
(A) soundness test      (B) crushing test
(C) Impact test              (D) Abrasion test
Answer: A
90.    Which one of the following method is used in the design of rigid pavements
(A) CBR method                      (B) Group Index method
(C) westergaards method       (D) Mcleod s method
Answer: C


0 comments:

Post a Comment