Wednesday, 27 July 2016

HSST Computer Science Solved Paper (SR For ST) 144/2013 - Part 1

Question Paper Code: 144/2013
Exam: HSST Computer Science - SR FOR ST ONLY
Date of Test: 29-08-2014
Alpha code: A

1.       In a BST, the traversal type which would print the values in the nodes in sorted order is:
(A) Preorder      (B) Inorder
(C) Postorder    (D) None of the above
Answer: B
2.       The contrapositive of the statement, "You win the game if you know the rules but are not overconfident" is :
(A) If you lose the game then you don't know the rules or you are overconfident.
(B) If you know the rules and are overconfident then you win the game.
(C) A necessary condition that you know the rules or you are not overconfident is that you win the game.
(D) If you dont't know the rules or are overconfident you lose the game.
Answer: A
3.       If L1 be the class of languages accepted by finite state machines and L2 be the class of languages represented by regular expressions then,
(A) L1 ∩ L2 = Φ            (B) L2 L1
(C) L1 L2                   (D) L1 = L2
Answer: D
4.       In which one of the following models can requirements be redefined
(A) Spiral Model           (B) Prototyping Model
(C) Waterfall Model     (D) Evolutionary Model
Answer: B
5.       The method adopted by the memory management module of an OS of a computer to periodically collect all the free memory space to form contiguous block of free space is called
(A) Dynamic Memory Allocation       (B) Garbage Collection
(C) Concatenation                              (D) Collision
Answer: B

6.       Among the following statements about binary trees which one is NOT true ?
(A) Every non-empty tree has exactly one root node.
(B) Every non-root node has exactly one parent.
(C) Every binary tree has at least one node.
(D) Every node has at most two children.
Answer: C
7.       DRAM is used as main memory in a computer system because it
(A) needs refreshing circuitry                        (B) consumes less power
(C) has higher speed                          (D) has lower cell density
Answer: C
8.       8251 is a
(A) UART         
(B) USART
(C) Programmable interval timer/counter
(D) Programmable Interrupt Controller
Answer: B
9.       A public key encryption system
(A) Allows only the correct receiver to decode the data
(B) Does not encode the data before transmitting it
(C) Allows only the correct sender to decode the data
(D) Allows only one to decode the transmission
Answer: A
10.    Environment variables can be accessed by
(A) System programs              (B) C programs
(C) Shell scripts                       (D) All of these
Answer: D


0 comments:

Post a Comment