Thursday, 28 July 2016

HSST Computer Science Solved Paper (SR For ST) 144/2013 - Part 2

11.       DML is used for
(A) Addition of new structures in the database system
(B) Manipulation and processing of database
(C) Definition of physical structure of database system
(D) Description of logical structure of database
Answer: B
12.       Suppose that N = {1, 2, 3, ...} be ordered by divisibility, which one of the following subset is totally ordered?
(A) (2, 6, 24)      (B) (4, 15, 30)
(C) (3,5,15)        (D) (2,9,16)
Answer: A
13.       Which among the following searching technique takes O(1) time to locate a data ?
(A) Binary Search        (B) Tree Search
(C) Hashing                  (D) Linear Search
Answer: C
14.       The cause for poor response time is
(A) High I/O rates         (B) High paging rates
(C) Process busy         (D) Any of the above
Answer: D
15.       Which among the following statements is false ?
(A) The data dictionary contains the name and description of each data element
(B) Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary
(C) The data dictionary is a tool used exclusively by the database administrator
(D) Database administrator normally maintains the data dictionary
Answer: B

16.       The infix expression for the postfix expression x 12 + z 17 y + 42 * / + is :-
(A) x + 12 + z / 17 + y * 42
(B) x + 12 + z / (17 + y) * 42
(C) (x + 12 + z) / (17 + y * 42)
(D) x + 12 + z / ((17 + y) * 42)
Answer: D
17.       The basic types of programmable arrays are made of ....................
(A) AND gates              (B) AND gates and OR gates
(C) OR gates                (D) NAND and NOR gates
Answer: B
18.       A COCOMO model is
(A) Complete Cost Estimation Model
(B) Constructive Cost Estimation Model
(C) Common Cost Estimation Model
(D) Comprehensive Cost Estimation Model
Answer: B
19.       The interval between the time of submission and completion of a job is called as ..................
(A) Turnaround time   (B) Waiting time
(C) Response time      (D) Throughput
Answer: A
20.    An assembler is
(A) data dependent                 (B) programming language dependent
(C) machine dependent         (D) syntax dependent
Answer: C


0 comments:

Post a Comment