Tuesday, 2 August 2016

HSST Computer Science Solved Paper (SR For ST) 144/2013 - Part 8

71.       The language that has recently become the defacto standard for interfacing application programs with relational database system is
(A) 4GL              (B) SQL
(C) Dbase         (D) Oracle
Answer: B
72.       A translator which performs macro expansion is called as ....................
(A) Micro pre-processor          (B) Macro processor
(C) Assembler                          (D) Macro pre-processor
Answer: D
73.       The term 'page traffic' refers to
(A) the movement of pages in and out of memory
(B) number of pages of executing programs loaded in memory
(C) number of pages in memory at a given instant
(D) number of pages required to be brought in at a given page request
Answer: A
74.       The term 'page traffic' refers to
(A) the movement of pages in and out of memory
(B) number of pages of executing programs loaded in memory
(C) number of pages in memory at a given instant
(D) number of pages required to be brought in at a given page request
Answer: A
75.       The running time of the following fragment of code is :
for (int i=0;i<20;i++)
for(int j=0;j<N;j++)
for (int k=N-2;k<N+2;k++)
cout<<i<<" "<<j<<endl;
(A) O(N log N)              (B) O(log N)
(C) O(N2)                       (D) O(N)
Answer: D

76.       Which one of the following proposition is a tautology?
(A) p→(p→q)                (B) pν(q→p)
(C) pν(p→q)                  (D) (pνq)→p
Answer: C
77.       Relocatable programs
(A) do not need a linker
(B) can be loaded almost anywhere in memory
(C) can be loaded only at one specific location
(D) cannot be used with fixed partitions
Answer: B
78.       In the write operation of DMA, the data is transferred
(A) from I/O to memory            (B) from memory to memory
(C) from memory to I/O            (D) from I/O to I/O
Answer: A
79.       Which of the following language paradigms allows the programmer to express algorithms derived from a top-down design?
(A) logic                         (B) functional
(C) object-oriented       (D) procedural
Answer: D
80.    The following is an example of bool-expression.
(A) x=6                           (B) m1.setText("Hello")
(C) cause=bYes           (D) 70
Answer: C


0 comments:

Post a Comment