Sunday, 7 August 2016

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 336/2013 - Part 3

21.       The text book that is not included in Bruhatrayi is
(A) Ashtanga sangraha          (B) Bhavaprakasha
(C) Susrutha Samhitha          (D) Charaka Samhitha
Answer: B
22.       The meaning of the word Ayurveda is
(A) science of health              (B) science of diseases
(C) science of treatment         (D) science of life
Answer: D
23.       Number of angas in sareera is
(A) eight                        (B) nine
(C) three            (D) six
Answer: D
24.       The sense of smell is related to …………… bhootha
(A) akasa           (B) prithvi
(C) vayu                        (D) jala
Answer: B
25.       Indriya related to akasa bhootha is
(A) srotram        (B) jihwa
(C) twak             (D) druk
Answer: A

26.       Raktha is a dosha, according to
(A) Vagbhata                (B) Susrutha
(C) Charaka                  (D) none of the above
Answer: D
27.       Total number of sareera prakrithi as mentioned in Ayurveda
(A) 13                 (B) 5
(C) 6                   (D) 7
Answer: D
28.       The correct order of the three sareera dhathus given below is
(A) mamsa, asthi,meda           (B) mamsa, meda, asthi
(C) meda, asthi, mamsa         (D) asthi, meda, mamsa
Answer: B
29.       The mala of sukla dhathu is
(A) roma                        (B) ojus
(C) sweda         (D) kapha
Answer: B
30.    Total number of agni as per Ayurveda is
(A) 13                 (B) 7
(C) 5                   (D) 1
Answer: A


0 comments:

Post a Comment