Tuesday, 9 August 2016

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 336/2013 - Part 5

41.       As per dhathu parinamam sidhantha, sukla dhathu is originated from
(A) asthi             (B) raktha
(C) ojus              (D) majja
Answer: D
42.       Treatment in Ayurveda is directly related to
(A) sathkarya vada                              (B) karya karana sidhantha
(C) samanya vishesha sidhantha    (D) dathuparinama sidhantha
Answer: C
43.       All are macro-nutrients except
(A) protein                     (B) fat
(C) carbohydrate          (D) vitamin
Answer: D
44.       Oushadha matra depends on all except
(A) agni             (B) balam
(C) desam         (D) none of the above
Answer: D
45.       The saveeryatha avadhi mentioned for choorna Kalpana is
(A) one year                  (B) three months
(C) two months                        (D) chathurmasa adhika
Answer: C

46.       The ideal time of administration for medicine as per Ayurveda is
(A) nishi                                    (B) prabhatha
(C) sayamkalam           (D) madhyahnam
Answer: B
47.       One karsha is equal to …………. grams
(A) 16                 (B) 48
(C) 12                 (D) 6
Answer: C
48.       Glycyrrhiza glabra is
(A) yashti madhu         (B) guduchi
(C) bala                         (D) rasona
Answer: A
49.       The word that means “one that alleviates fear of diseases” is
(A) Kalpana                  (B) yoga
(C) oushadha               (D) bheshaja
Answer: D
50.    Granulator is most commonly used for the manufacturing of
(A) choornas                (B) avalehas
(C) tablets                     (D) arishtas
Answer: C


0 comments:

Post a Comment