Thursday, 11 August 2016

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 336/2013 - Part 7

61.       The ratio of lasuna, ksheera and jala in the preparation of lasuna ksheera is
(A) 1:8:16          (B) 1:8:32
(C) 1:8:8                        (D) 1:2:4
Answer: Question Cancelled
62.       The ksheera of which among the following plants is used in ksharasutra?
(A) Desmodium gangeticum (B) Euphorbia nerifolia
(C) Phyllanthus emblica        (D) all the above
Answer: B
63.       Prameha hara kwatha among the following is
(A) nisha kathakadi     (B) drakshadi
(C) sahacharadi           (D) gandharva hasthadi
Answer: A
64.       Vasa is an ingredient of
(A) chiruvilwadi kasahayam  (B) dasamoola katuthrayam kashayam
(C) sahacharadi kashayam   (D) nisha kathakadi
Answer: B
65.       The yoga a that is advised as hima kwatha among the following is
(A) ashtavargam          (B) sapthasaram
(C) drakshadi               (D) patola katurohinyadi
Answer: C

66.       The time of addition of sarjarasa in pindathiala is
(A) at the beginning                (B) in between
(C) just before filtering                        (D) as patrapaka
Answer: D
67.       The dose of sneha kalpana generally is
(A) one karsha             (B) two pala
(C) one pala                 (D) two karsha
Answer: C
68.       Bastha mootra is used for the processing of
(A) sarjarasa malaharam        (B) vilwadi gudika
(C) dhanwantharam gudika  (D) ilaneer kuzhampu
Answer: B
69.       Panchakola and saindhava are the major ingredients in
(A) shadpala ghritha               (B) thikthaka ghritha
(C) gugguluthikthaka ghritha            (D) murivenna
Answer: A
70.    Ingredient of yogaraja guggulu gudika among the following
(A) rasasindoora          (B) mandooram
(C) loha saram             (D) all the above
Answer: D


0 comments:

Post a Comment