Saturday, 13 August 2016

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 336/2013 - Part 9

81.       The yoga that contain swarna
(A) sidha makaradwajam       (B) makaradhwajam
(C) saraswatharishtam           (D) all the above
Answer: D
82.       Sodhana of Vatsanabha is
(A) swedana in godugdha                 (B) bhavana in godugdha
(C) bhavana in kumari swarasa       (D) bhavana in gomutra
Answer: Question Cancelled
83.       The dose of haritala is
(A) ½ to 1 ratti               (B) ¼ to ½ ratti
(C) 1 to 2 ratti                (D) 3 ratti
Answer: B
84.       Chapter IV A of the Drugs and Cosmetic Act 1940 deals with
A. Ayurvedic drugs B. Homeopathic Drugs C. Sidha Drugs D. Unani drugs
(A) A,C and D               (B) A and B
(C) A,B,C and D           (D) A only
Answer: A
85.       If an Ayurvedic drug contain any harmful or toxic substance which may render it injurious to health, as per the Drugs and Cosmetic act, such drug is termed as
(A) adulterated drug                (B)  Spurious drug
(C) magical drug                      (D) mis-branded drug
Answer: A

86.       The first schedule of the Drugs and Cosmetic Act of 1940 contains
(A) list of approved raw drugs for manufacturing of Ayurvedic medicine
(B) list of approved textbooks for Ayurveda drug manufacturing
(C) list of machinery for manufacturing of Ayurvedic medicines
(D) Standards for the manufacturing of Ayurvedic medicine
Answer: B
87.       The minimum space required for a manufacturing unit of Ayurvedic medicines as per Good Manufacturing Practices is …………… square feet
(A) 1500                        (B) 2000
(C) 1000                        (D) 1200
Answer: D
88.       Cinnabar is
(A) Hingulam                (B) Navasaram
(C) Makshikam             (D) Gandhakam
Answer: A
89.       Tutham among the following is
(A) tamkana      (B) gairika
(C) sasyaka      (D) abhraka
Answer: C
90.    ‘Porikaram’ is the local name for
(A) tankana                   (B) gandhaka
(C) parade                     (D) gouripashana
Answer: A


0 comments:

Post a Comment