Friday, 26 August 2016

Pharmacist Grade 2 Health Services 605/2013 - Part 2

11.       Who implemented 'Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
(A) K. Ayyappan                                  (B) K. Kelappan
(C) Mannathu Padmanabhan                      (D) Sree Narayana Guru
Answer: A
12.       Who is known as the father of the political movement in Travancore ?
(A) K.P Achutha Menon         (B) C. Kunjirama Menon
(C) Mannath Krishnan Nair   (D) G.P. Pillai
Answer: D
13.       'Pritzker Prize' is considered as the highest honour in the field of ………..
(A) Journalism             (B) Inter religious co-operation
(C) Architecture           (D) Multi-lingual Education
Answer: C
14.       Which Indian state has the lowest population density ?
(A) Missoram                (B) Arunanchal Pradesh
(C) Sikkim                     (D) Kerala
Answer: B
15.       Which global organisation is behind the 'Earth Hour' observed on every march ?
(A) Amnesty International      (B) World Wild Fund for Nature
(C) Greenpeace                       (D) UNEP
Answer: B

16.       The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in …………..
(A) Qatar                        (B) Newzeland
(C) Russia                    (D) China
Answer: C
17.       Who founded an order entitled the 'Prathyksha Raksha Daiva Sabha' ?
(A) Sree Kumara Guru Deva
(B) Kandathil Varghese Mappila
(C) Blessed Kuriakose Elias Chavara
(D) Vagbhadanandan
Answer: A
18.       'Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
(A) Vallathol                 (B) Ulloor
(C) Kumaranasan       (D) Poonthanam
Answer: C
19.       Present State Election Commissioner of Kerala
(A) Nalini Netto                                    (B) K. Sasidharan Nair
(C) K.M Chandrashekhar      (D) K.P Dhandapani
Answer: B
20.    Name the world's thinnest and strongest nano material.
(A) Graphene               (B) Titanium Nanorods
(C) Iron Nanofoils        (D) Copper Nanowires
Answer: A


0 comments:

Post a Comment