Monday, 29 August 2016

Pharmacist Grade 2 Health Services 605/2013 - Part 5

41.       Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
(A) Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
(B) Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
(C) Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
(D) Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
Answer: A
42.       The toxic protein present in castor oil is
(A) Ricinoleic acid                   (B) Ricin
(C) Isoricinoleic acid               (D) Linoleic acid
Answer: B
43.       Calamine IP is
(A) Aluminium silicate with ferric oxide
(B) Magnesium silicate with ferric oxide
(C) Calcium oxide with ferric oxide
(D) Zinc oxde with ferric oxide
Answer: D
44.       Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
(A) Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
(B) pH of the solution is between 4.5 & 7.0
(C) Contains added antimicrobial agents or preservatives
(D) Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
Answer: C
45.       Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
(A) Propylene glycol
(B) Procaine hydrochloride
(C) Propyl hydroxy benzoate
(D) Sodium hydrogen carbonate
Answer: C

46.       Cotrimoxazole tablet contains:
(A) 5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
(B) 5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
(C) 5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
(D) 5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
Answer: B
47.       Which among the following is used as a diuretic:
(A) Tribulus terrestris                          (B) Claviceps purpurea
(C) Cyamopsis tetragonolobus         (D) Commiphora molmol
Answer: A
48.       Potassium permanganate is an example for:
(A) acidifying agent     (B) alkalising agent
(C) reducing agent      (D) oxidising agent
Answer: D
49.       Lugols Solution is:
(A) 2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
(B) 10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
(C) 5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
(D) 2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water
Answer: C
50.    Ammonium Chloride is used as:
(A) Alkalising agent    (B) Astringent
(C) Expectorant            (D) All the above
Answer: C


0 comments:

Post a Comment