Wednesday, 31 August 2016

Pharmacist Grade 2 Health Services 605/2013 - Part 7

61.       Organophosphorous poisoning is treated with
(A) Acetylcholine         (B) Atropine
(C) Pentazocine          (D) Methacholine
Answer: B
62.       Benzodiazepine receptor antagonist:
(A) Flumazenil             (B) Atropine
(C) Pentazocine          (D) Phentolamine
Answer: A
63.       Diabetes insipidus is due to deficiency of :
(A) Oxytocin                  (B) Insulin
(C) Vasopressin           (D) Aldosterone
Answer: C
64.       Epsom Salt is
(A) Copper Sulphate               (B) Magnesium Sulphate
(C) Ferrous Sulphate              (D) Calcium Sulphate
Answer: B
65.       In combination antacids, Magnesium salts are added:
(A) for immediate onset of action
(B) to decrease the production of acid in GIT
(C) to enhance taste and appearance
(D) for laxative action
Answer: D

66.       Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:
(A) AIDS control strategy of Govt of India
(B) Strategic action plan for Malarial control in India
(C) Tuberculosis control strategy, recommended by WHO
(D) part of National Filaria control program
Answer: C
67.       An Adverse effect of Clozapine
(A) Agranulocytosis    (B) Nephrotoxicity
(C) Hepatotoxicity        (D) Respiratory depression
Answer: A
68.       Antixerophthalmic vitamin is
(A) Vitamin E                (B) Vitamin D
(C) Vitamin B                (D) Vitamin A
Answer: D
69.       Lanolin is
(A) Beeswax                 (B) Woolfat
(C) Paraffin wax          (D) Borax
Answer: B
70.    Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
(A) 2:2:1             (B) 4:2:1
(C) 3:2:1                        (D) 1:1:2
Answer: A


0 comments:

Post a Comment