Tuesday, 13 September 2016

Chief General Manager Exam 27-01-2015 Category Code: 296/2011 - Part 1

Question Paper Code: 1/2015/OL
Category Code: 296/2011
Exam: Chief General Manager
Date of Test 27-01-2015
1.       Regarding a bill being a money bill the certificate of the
(A) President is final                           (B) Vice President is final
(C) Speaker of Loksabha is final      (D) Finance Minister is final
Answer: C
2.       Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
(A) No bill can become a law unless the president puts his assent on it
(B) The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
(C) The president declares war and concludes treaties, subject to the provisions of the constitution
(D) The president has the power to summon, prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
Answer: D
3.       Which kind of Thullal form is used in the first work of Kunjan Nambiar (kallyana sougandhikam)
(A) Sheethangan Thullal       (B) Ottan Thullal
(C) Parayan Thullal                (D) Pana Thullal
Answer: A
4.       Herman Gundert was a member of
(A) London Missionary Society
(B) Church Missionary Society
(C) Basel Evangelical Missionary Society
(D) London Evangelical Church Missionary Society
Answer: C
5.       The Movement demanded to quit election in Travancore ,claiming the negligence of adequate reservation for communal minorities
(A) Ezhava Memmorial           (B) Nivarthana Prakshobham
(C) Malayalee Memmorial      (D) Kalpathi-Sucheendram satyagraham
Answer: B

6.       The Novel 'Narmani Putava' written by
(A) P.Valsala                (B) Sara Thomas
(C) Madhavikutty         (D) Arya Pallam
Answer: B
7.       'I Too Had A Dream' is an autobiography of
(A) Dr.Varghese kurien          (B) Pandit Ravisankar
(C) P.Govinda Pillai                (D) Dr.Lekshmi Segal
Answer: A
8.       Original name of famous personality 'Vagbhadanandan'
(A) Ananda shenoy    (B) K.P. Karuppan
(C) Kumara Guru         (D) Kunjikannan
Answer: D
9.       "It is better to light a candle than to curse the darkness" is the motto of
(A) Bharat Scout and Guides                        (B) Red Cross
(C) Amnesty International                  (D) Greenpeace
Answer: C
10.    The first malayalee recipient of the Saraswathi Samman
(A) Thakazhi Sivasankara Pillai       (B) Lalithambika Antharjanam
(C) G. SankaraKurup                          (D) Balamani Amma
Answer: D


0 comments:

Post a Comment