Tuesday, 20 September 2016

Chief General Manager Exam 27-01-2015 Category Code: 296/2011 - Part 8

71.       Who is the present Governor of RBI
(A) Sri Osborne Smith                        (B) C.D Deshmukh
(C) Duvvuri Subbarao                        (D) Raghuram Rajan
Answer: D
72.       Which is the first bank to introduce ATM?
(A) Punjab National Bank      (B) HSBC
(C) Allahabad Bank                (D) State Bank of India
Answer: B
73.       Which bank is known as the Banker's Bank
(A) SBT                                      (B) RBI
(C) Punjab National Bank     (D) Punjab National Bank
Answer: B
74.       An efficient capital market is one where
(A) Transactions are cheaply and efficiently carried out
(B) Security prices show smooth patterns of movement
(C) Security prices always rationally reflect all relevant information
(D) Security prices do not reflect all relevant information
Answer: C
75.       IFSC is an ………… digit code
(A) 8       (B) 14
(C) 12     (D) 11
Answer: D

76.       EFT stands for
(A) Easy Fund transfer           (B) Maintenance fund transfer
(C) Paperless Banking           (D) Electronic Funds Transfer
Answer: D
77.       …………. act as a consortium leader of the banking institutions in the district
(A) Lead Bank              (B) Social Banking
(C) Core Banking        (D) District Co-operative Bank
Answer: A
78.       Cheque in circulation for more than six months from the date of the cheque is a
(A) Post dated cheque            (B) Anti dated cheque
(C) Stale cheque                     (D) Bearer cheque
Answer: C
79.       …………… means signing on the back of a negotiable instrument with a view to transfer the the title of the instrument to another person
(A) Underwriting          (B) Document
(C) Instrument              (D) Endorsement
Answer: D
80.    RTGS has been implemented in India w.e.f.
(A) 26 March 2004                   (B) 13 May 2004
(C) 26April 2005                      (D) 13 January2003
Answer: A


0 comments:

Post a Comment