Saturday, 24 September 2016

Chief General Manager Exam 27-01-2015 Category Code: 297/2011 - Part 2

11.       The minimum number of members required for registration of a cooperative society are
(A) Two              (B) Seven
(C) Ten              (D) Twenty
Answer: Question Cancelled
12.       …………… is the supreme and final authority of a co-operative society
(A) Government           (B) The General Body
(C) Registrar                 (D) Secretary
Answer: B
13.       The first co-operative Societies Act in India was passed in the year
(A) 1912                        (B) 1904
(C) 1969                        (D) 1903
Answer: B
14.       The word co-operation is derived from the Latin word
(A) Co-partnership      (B) Co-op
(C) Co operari              (D) None
Answer: C
15.       The home for co-operative store movement
(A) Germany                 (B) USA
(C) England                  (D) Denmark
Answer: C

16.       The first co-operative minister of Kerala
(A) Joseph Mundassery         (B) Sri Baby John
(C) M.V Raghavan                  (D) None of the above
Answer: A
17.       The remuneration given to the president of a society is called
(A) Salary                      (B) Commission
(C) Honorarium                        (D) Bonus
Answer: C
18.       The co operative society having the area of operation to the whole of the state is called
(A) Primary Co operative Society      (B) Apex Society
(C) Central Co operative                    (D) None of the above
Answer: B
19.       The Father of co-operative movement is
(A) Dr Gadgil                (B) Robert Owen
(C) Raiffeisen              (D) Dr. William King
Answer: B
20.    District level co operative banks are known as
(A) Urban Banks          (B) Primary Banks
(C) Apex Bank             (D) Central Bank
Answer: D


0 comments:

Post a Comment