Monday, 26 September 2016

Chief General Manager Exam 27-01-2015 Category Code: 297/2011 - Part 4

31.       Public distribution system is specifically associated with
(A) Marketing system              (B) Retailing system
(C) Selling system                   (D) Industrial system
Answer: B
32.       …………… = Kindliness × Justice
(A) Fair remuneration
(B) Subordination of individual interest to general interest
(C) Stability of tenure of personnel
(D) Equity
Answer: D
33.       Brain storming is a group activity exercise applied to get :
(A) Single solution to single problem
(B) Many solutions to a single problem
(C) Many solutions to many problems
(D) Single solution to many problems
Answer: B
34.       Which of the following is not a step in MBO ?
(A) Setting of organizational objectives
(B) Formulating departmental objectives
(C) Identifying the needs of the labour force
(D) Establishing key result areas
Answer: C
35.       Which of the following is not a qualitative method of forecasting ?
(A) Econometric models                     (B) Intuition method
(C) Panel Consensus method          (D) Delphy method
Answer: A

36.       ………….. propounded dual factor theory of motivation
(A) Abraham Maslow              (B) Douglas McGregor
(C) Fedrick Herzberg              (D) Henry Fayol
Answer: C
37.       The Multinational corporation that experimented 'Six Sigma' for the first time was :
(A) Maruti Udyog Ltd               (B) Ford Motor Company
(C) Motorola,Inc.                      (D) Toyota Motor Corporation
Answer: C
38.       The ability to influence a group towards the achievement of a vision or sets of goals is termed as:
(A) Mission                   (B) Span of control
(C) Leadership             (D) Motivation
Answer: C
39.       The planned elimination of of jobs in an organization for cost cutting, declining market share, previous overaggressive hiring and growth, or outsourcing is termed as :
(A) Rightsizing             (B) Layoff
(C) Retrenchment       (D) Downsizing
Answer: D
40.    Which of the following is not associated with Michael Porter's competitive forces in industry analysis?
(A) Development of substitute products
(B) Bargaining power of suppliers
(C) Bargaining power of employees
(D) Potential entry of new competitors
Answer: C


0 comments:

Post a Comment