Friday, 30 September 2016

Chief General Manager Exam 27-01-2015 Category Code: 297/2011 - Part 8

71.       The exchange rate fixed on the basis of demand and supply of currencies is called ..........
(A) Flexible rate           (B) Forward rate
(C) Floating rate           (D) Multiple rate.
Answer: C
72.       “BOLT System” in Indian Securities Market is related to
(A) NSE Stock Exchange
(B) BSE Stock Exchange
(C) Over The Counter Exchange of India
(D) Multi Commodity Stock exchange
Answer: B
73.       Call money rate is applicable for a very short period to ……..
(A) Inter bank advances
(B) Bank to Reserve Bank advances
(C) Reserve Bank to bank advances
(D) Commercial bank to industrial bank advances
Answer: A
74.       The ceiling on the amount of insurance cover is …………
(A) Rs 50,000/-             (B) Rs 10,000/-
(C) Rs 10,00,000/-       (D) Rs 1,00,000/-
Answer: D
75.       Export Credit Guarantee Corporation of India provides ...........
(A) Guarantee to credit institution
(B) Credit risk insurance cover to exporters
(C) Stability to banking system
(D) None of the above.
Answer: B

76.       The major player in Indian Money Market is ...........
(A) Cooperative Banks           (B) Indigenous Banks
(C) Commercial Banks           (D) Reserve Bank of India
Answer: C
77.       Which among the following is not a category of NPA?
(A) Substandard Assets         (B) Doubtful Assets
(C) Loss Assets                        (D) Devaluated Assets
Answer: D
78.       Who is the chairman of 13th Finance Commission?
(A) Dr.C.Rangarajan   (B) Mr.Bimal Jalan
(C) Dr.Vijay L Kelkar   (D) None of the above
Answer: C
79.       The minimum capital prescribed by the RBI for starting a new commercial bank is :
(A) Rs 1,000 Crore      (B) Rs 100 Crore
(C) Rs 10 Crore            (D) None of the above
Answer: Question Cancelled
80.    Under DIR scheme, assistance is provided in the ratio of :
(A) 7%                (B) 3%
(C)  8%              (D) 4%
Answer: D


0 comments:

Post a Comment