Monday, 17 October 2016

Computer Programmer - Engineering Colleges - Solved Paper 18.04.2015 - Part 5

81.       The Island Sivasamudram situated in which river?
(A) Krishna       (B) Godavari
(C) Kaveri          (D) Damodar
Answer: C
82.       Which of the following is not associated with the Lahore Session of the Congress December 1929?
(A) Council entry
(B) Poorna Swaraj
(C) Tricolour Flag hoisted
(D) First Independence Day January 26, 1930
Answer: A
83.       Final approval of Indian Five Year Plans is given by:
(A) Planning Commission     (B) National Development Council
(C) Reserve Bank                    (D) President
Answer: B
84.       Which of the following was not the centres of the Revolt of 1857?
(A) Delhi            (B) Kanpur
(C) Lucknow     (D) Madras
Answer: D
85.       The State in India where active diamond mining done:
(A) Madhya Pradesh   (B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh        (D) Gujarat
Answer: A
86.       In which year India honoured Dr. Nelson R. Mandela by awarding Bharat Ratna?
(A) 1992            (B) 1994
(C) 1990            (D) 1987
Answer: C
87.       The Nobel Prize winner for Peace in 2013:
(A) IAEA            (B) OPCW
(C) UNRWA      (D) UNCTAD
Answer: B
88.       Common Wealth Heads of Government Meeting 2013 (CHOGM) was held in:
(A) New Delhi              (B) Dacca
(C) Islamabad               (D) Colombo
Answer: D
89.       Through which rocket was Mangalyan orbiter injected into earth’s orbit?
(A) PSLV 16                 (B) PSLV C25
(C) PSLV C5                (D) PSLV C9
Answer: B
90.    Name the cyclonic storm that hits the coasts of Odisha recently:
(A) Haiyan        (B) Helen
(C) Thane         (D) Phailin
Answer: D

91.    With which country India took part in joint military exercise “INDRA 2013”?
(A) Russia         (B) Japan
(C) America      (B) China
Answer: A
92.    Which of the following is not the tributaries of Bharatha Puzha?
(A) Gayatri Puzha        (B) Kannadi Puzha
(C) Chali Puzha          (D) Kalpathi Puzha
Answer: C
93.    Which Is the predominant soil in Kerala mostly reddish brown to yellowish red in colour?
(A) Black soil                (B) Alluvial soil
(C) Lateritic soil            (D) Saline soil
Answer: C
94.    The famous Pilgrim Centre Vaikom is situated on the banks of:
(A) Vembanad Lake    (B) Kayamkulam Lake
(C) Ashtamudi Lake    (D) Sasthamcotta Lake
Answer: A
95.    Trikalkudi rock-cut cave temple, Kaviyoor situated in which district of Kerala?
(A) Kottayarn    (B) Pathanamthitta
(C) ldukki          (D) None
Answer: B
96.    Through which poem Mahakavi Kumaranasan raise his voice against caste barriers?
(A) Veenapoovu          (B) Nalini
(C) Lila                           (D) Duravastha
Answer: D
97.    Blessed Kuriakose Elias Chavara was born in which district?
(A) Alappuzha              (B) Kollam
(C) Ernakulam                         (D) Kottayam
Answer: A
98.    Which of the following is not associated with Vakkom Abdul Khadar Moulavi?
(A) Al-Islam                              
(B) Swadeshbhimani
(C) Chirayankizh Muslim Samaj
(D) Loyal Muhammadans of India
Answer: D
99.    Who started the Dalit Liberation Movement Prathyaksha Raksha Daiva Sabha [PRDS]?
(A) Ayya Vaikunda                  (B) K. Kelappan
(C) Kumara Gurudevan         (D) Ayyankali
Answer: C
100.    Which of the following is not related to K.P. Karuppan?
(A) Kalyanadayini Sahha      (B) Ananda Maha Sabha
(C) Jnanodayam Sabba         (D) Sanmarga Pradeepa Sabha
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment