Wednesday, 26 October 2016

HSST Computer Science Solved Paper 01.09.2011 Cat. No.111.2010 - Part 4

61.       Which is the access method to take data from tape memory?
(A) Direct           (B) Sequential
(C) Parallel       (D) Serial
Answer: B
62.       The cycle time for a memory system is:
(A) access time                        (B) longer than access time
(C) less than access time       (D) sub multiple of access time
Answer: B
63.       How many RAM chips are needed to generate the (256K X 1 bit)?
(A) 8                   (B) 12
(C) 32                 (D) 64
Answer: C
64.       T flip-flops are generally used for:
(A) counter                                            (B) delay switch
(C) counter and frequency divider   (D) decoder
Answer: C
65.       Register used as working area in CPU is:
(A) Program counter               (B) Stack
(C) Instruction register            (D) Accumulator
Answer: D
66.       A microprocessor can be:
(A) Programmable                   (B) Non Programmable
(C) Micro programmable         (D) All of the above
Answer: D
67.       Which is 16 bit microprocessor?
(A) Z 80                                     (B) Motorola 6800
(C) Intel 8086               (D) Intel 80486
Answer: C
68.       “n” flip-flops will divide the frequency into a factor of:
(A) n                                           (B) 1/n
(C) 2 to the power of 'n'          (D) log(n)
Answer: C
69.       8 2 4 1 is the:
(A) BCD code               (B) Gray code
(C) Excess -3 code      (D) ASCII code
Answer: 8421 is BCD code.
Explanation:
BCD Code is 8421 (not 8241). Excess-3 and gray code are non-weighted codes.
70.    (1001000010011001) base 2; equivalent in base 16 is:
(A) 9899                        (B) 9989
(C) 8999                        (D) 9999
Answer: Correct answer is 9099
Explanation:
An easy way to convert from binary to hexadecimal is to group binary digits into sets of four, starting with the least significant (rightmost) digits. Pad the most significant digits with zeros if necessary to complete a group of four. Here 1001000010011001 is grouped as 1001, 0000, 1001, 1001. Decimal equivalent of each group is 9 0 9 9. Hence 9099 base 16 is the answer.

71.    Which is a programmable interval timer?
(A) 8253                        (B) NE 555
(C) 8275                        (D) 8251
Answer: A
72.    Negative number cannot be represented in:
(A) Signed magnitude form   (B) 1's complement form
(C) 2's complement form        (D) None of the above forms
Answer: D
73.    Which of the following interrupt is both level and edge sensitive?
(A) RST 5.5                   (B) INTER
(C) TRAP                      (D) RST 7.5
Answer: C
74.    What is a BUFFER?
(A) Convert input data to output
(B) CPU stores program counter
(C) An Interphase between CPU and peripheral
(D) Convert program to EXE form
Answer: C
75.    By default any real number in C is represented as:
(A) a float                      (B) a double
(C) a long double        (D) long float
Answer: B
76.    Integer division in “C” program results in:
(A) Truncation              (B) Rounding
(C) Overflow                 (D) None of the above
Answer: A
77.    The function sprintf() works like printf(), but operates on:
(A) data in a file           (B) stderr
(C) stdin                        (D) string
Answer: D
78.    The function exit() causes an exit from:
(A) from loop                 (B) from the block
(C) from the function (D) from program
Answer: D
79.    The complexity of linear search algorithm of an array of n elements is:
(A) O log(n)                   (B) O (n)
(C) O nlog(n)                (D) O(nXn)
Answer: B
80.    How many elements can array A(-1…m, 1…m) have?
(A) mXm                        (B) (m+1)(m+1)
(C) mX(m-1)                  (D) (m-n)Xn
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment