Monday, 31 October 2016

HSST Computer Science Solved Paper - Question Paper Code: 348/2005 - Part 4

61.       Totempole output is characteristic of the logic IC family:
(A) RTL              (B) CMOS
(C) TTL              (D) IIL
Answer: C
62.       A XOR B is equivalent to:
(A) (A+B).(B’+A’)          (B) A’B’+BA
(C) AB+B’A’                  (D) (A+B’).(B’+A)
Answer: D
63.       Which of the following is not correct?
(A) (x+y)’=x’.y’              (B) (x’+y’)’=x.y
(C) (x’.y’)’=x+y              (D) (x’+y’)’=x’.y’
Answer: D
64.       Which among the following flip-flops is a modification to the R-S flip-flop that avoids its indeterminate state?
(A) JK flip-flop              (B) D flip-flop           
(C) Q flip-flop                (D) T flip-flop
Answer: B
65.       The decimal equivalent of the octal number 137 is:
(A) 85                 (B) 87
(C) 95                 (D) 97
Answer: C
66.       The next larger integer corresponding to the positive integer whose representation in hexadecimal format is FF, represented in octal form is:
(A) 1000                        (B) 100
(C) 177              (D) 200
Answer: 174
Explanation:
FF in binary form = 1111 1111
Its decimal value = 255
Next larger integer in Decimal = 256
Its corresponding octal number = 174
67.       Into which of the following categories of tokens can you classify the character stream “elseif”?
(A) keyword                              (B) identifier 
(C) reserved word                    (D) none of these
Answer: C
68.       How many C tokens are present in the following assignment statement a+=b;
(A) 2       (B) 3
(C) 4       (D) 5
Answer: C
69.       The operator in C among the following that is not overloaded is:
(A) *        (B) /
(C) +       (D) -
Answer: B
70.    The incorrect statement a++b++ in C can be converted to a legal statement by changing which of the + characters to =?
(A) 1st alone      (B) 2nd alone
(C) 1st or 2nd      (D) 1st or 2nd alone but not both
Answer: B

71.    Which of the following is a valid operator of C++ but not of C?
(A) New             (B) ++
(C) --                   (D) →
Answer: A
72.    An abstract class in C++ is:
(A) a class with no data members
(B) a class with no member functions
(C) a class declared with virtual qualification
(D) used to provide a standard interface for derived classes
Answer: C
73.    In a publicly derived subclass, the protected members of a superclass are:
(A) available with public visibility
(B) available with protected visibility
(C) available with private visibility
(D) not available
Answer: B
74.    Which among the following DMLs given below is a domain calculus language?
(A) SQL             (B) QUEL
(C) QBE             (D) SEQUEL
Answer: A
75.    A relation in BCNF with no multivalued dependencies is in:
(A) 1NF              (B) 2NF
(C) 3NF             (D) 4NF
Answer: D
76.    From a table STUDENT with the fields ROLLNO., NAME, MARK1, MARK2 and MARK3, which of the following SQL command lists student with the highest mark in mark1 field?
(A) SELECT ROLLNO, MARK1 FROM STUDENT ORDER BY MARK1
(B) SELECT ROLLNO, MARK1 FROM STUDENT GROUP BY MARK1
(C) SELECT ROLLNO, MARK1 FROM STUDENT WHERE MARK1= SELECT MAX(MARK1) FROM STUDENT
(D) None of the above
Answer: C
77.    If A→BC, B→E and CD→EF hold in a relation scheme R(A,B,C,D,E,F). Which of the following functional dependencies also hold?
(A) B→D            (B) AD→CD
(C) D→A           (D) B→C
Answer: B
78.    In a relation scheme R with attributes A, B, C which of the following defines the augmentation property?
(A) if A→B holds, then AC→BC where C is a subset of R
(B) A→B and B→C implies A→C
(C) If A→B holds, then B→A also hold
(D) X→YZ implies X→Y and X→Z
Answer: A
79.    Spurious tuples may occur due to
(i) Bad normalization
(ii) Theta joins
(iii) Updating tables from join
(A) (ii) or (iii)                  (B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)               (D) (i) or (iii)
Answer: C
80.    Which of the following data structure is widely used in a network model RDBMS?
(A) Arrays          (B) Graphs
(C) Trees           (D) Stacks
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment