Saturday, 5 November 2016

HSST Computer Science Solved Paper - Code: 188/2006 - Part 4

61.       Data entry can be performed with all of the following except
(A) OCR                        (B) OMR
(C) DDR                        (D) MICR
Answer: C
62.       The principle of locality of reference justifies the use of
(A) Interrupts                (B) Polling
(C) Status checking    (D) Cache memory
Answer: D
63.       EPROM consists of
(A) UJTs                        (B) Bipolar transistors
(C) MOSFETs               (D) Diodes
Answer: B
64.       The term P in semaphore means
(A) Wait                         (B) Signal
(C) Both (A) and (B)    (D) None of the above
Answer: A
65.       Probability of page fault is
(A) Nearly equal to 1   (B) Equal to zero
(C) Between 0 and 1   (D) None of the above
Answer: C
66.       Which of the following is not a characteristic for Testability?
(A) Operability              (B) Observability
(C) Simplicity                (D) Robustness
Answer: D
67.       Cyclomatic Complexity method comes under ............ testing method.
(A) White box               (B) Black box
(C) Yellow box             (D) Red box
Answer: A
68.       In prototyping, the following are used
(A) Screen generators                        (B) Input generator
(C) Application generators     (D) All of the above
Answer: D
69.       In data flow diagrams, an originator or receiver of the data is usually designated by
(A) a circle                     (B) an arrow 
(C) a square box          (D)  a rectangle
Answer: C
70.    A structure chart is
(A) Error control diagram
(B) Data flow diagram
(C) A hierarchical partitioning of the program
(D) None of the above
Answer: B

71.    A data flow diagram shows
(A) The flow of data                             (B) The processes
(C) Areas where they are stored       (D) All of the above
Answer: D
72.    Digital deferential analyzer is
(A) A routing algorithm                       (B) A modulation method
(C) A line drawing algorithm             (D) A problem solving method
Answer: C
73.    Which of the following is not true for shadow-mask CRT?
(A) Can display much wider range of colors
(B) Use in majority of color TV sets
(C) A shadow mask is used
(D) Uses a single electron gun
Answer: D
74.    The depth buffer algorithm is
(A) A line drawing algorithm             
(B) A point plotting algorithm
(C) A polygon generating algorithm
(D) A image space algorithm
Answer: D
75.    The object-oriented paradigm includes which of the following properties?
I. Encapsulation
II. Inheritance
III. Recursion
(A) I only                        (B) II only      
(C) I and II only                        (D) II and III only
Answer: C
76.    Which one is not shared by the threads of same process?
(A) Stack                                   (B) Address space
(C) File descriptor table          (D) Message queue
Answer: A
77.    Heap allocation is needed for languages
(A) that support recursion                  (B) that support dynamic data structure
(C) that use type conversion             (D) none of the above
Answer: B
78.    Along with explicit result, an operation may modify other data objects. This type of implicit results are called
(A) Polymorphism        (B) Inheritance
(C) Side effect              (D) All of the above
Answer: C
79.    An access path that continues to exist after the life time of the associated data object is called
(A) Scope of variable              (B) Dangling reference
(C) Reference variable           (D) Actual variable
Answer: B
80.    When a language has the capability to produce new data types, it is called
(A) Extensible              (B) Overloaded
(C) Encapsulated        (D) All of the above
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment