Saturday, 12 November 2016

HSST Economics Solved Paper SR for SC/ST Category Code: 691/2014 - Part 1

Question Paper Code: 64/2016/OL
Category Code: 691/2014
Exam: HSST ECONOMICS JR SC/ST
Date of Test: 01-08-2016

1.       Name the British missionary who opened an English school at Mattancherry ?
(A) J Dawson               (B) Benjamin Bailey
(C) Richard Collins     (D) Robert Drummond
Answer: A
2.       Who established 'Samathwa Samajam' in 1836 ?
(A) Vagbhadananda
(B) Vaikunta Swami
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) K. P. Karuppan
Answer: B
3.       When was approach roads to Vaikam temple thrown open to all Hindus ?
(A) 1926
(B) 1927
(C) 1928
(D) 1929
Answer: C
4.       Who started the newspaper 'Kerala Kaumudi' ?
(A) Kumaran Asan
(B) Kesavan Asan
(C) T. K. Madhavan
(D) C. V. Kunhiraman
Answer: D
5.       Who was the editor and founder of the magazine 'Shrimati' ?
(A) Arya Pallam
(B) Anna Chandi
(C) Akkamma Cheriyan
(D) A. V. Kuttimalu Amma
Answer: B
6.       From where was Kerala's first newspaper 'Kerala Samacharam' published ?
(A) Calicut
(B) Cannanore
(C) Tellicherry
(D) Kasargod
Answer: C
7.       When was Panchayati Raj Act passed in Kerala ?
(A) 1960
(B) 1961
(C) 1962
(D) 1963
Answer: A
8.       Who is known to the world of letters by his title 'Kerala Panini' ?
(A) Kerala Varma
(B) K. C. Kesava Pillai
(C) Kochunni Tampuran
(D) A. R. Raja Raja Varma
Answer: D
9.       Which district introduced 'Kudumasree Scheme' in Kerala ?
(A) Ernakulam
(B) Kottayam
(C) Kollam
(D) Alappuzha
Answer: D
10.    Which Chief Minister brought 'Dies non' law of Kerala ?
(A) E. M. S. Naboothirippad
(B) E. K. Nayanar
(C) C. Achyutha Menon
(D) Panampilly Govinda Menon
Answer: C

11.    Arrange the following teaching process in their order of sequence.
i) Presenting subject matter
ii) Setting instructional objectives
iii) Asking evaluating questions
iv) Testing previous knowledge
v) Re-teaching the hard spots
(A) iv, i, ii, iii, v
(B) i, ii, iv, iii, v
(C) ii, iv, i, iii, v
(D) ii, iii, iv, v, i
Answer: C
12.    Which of the following belong to a projected aid ?
(A) Still models
(B) Epidiascope
(C) Diorama
(D) Specimens
Answer: B
13.    Which of the following is a teacher education technique which allows teachers to apply clearly defined teaching skills ?
(A) Co-operative teaching
(B) Team teaching
(C) Collaborative teaching
(D) Micro teaching
Answer: D
14.    The most appropriate purpose of learning is
(A) Social and political awareness
(B) Positive behaviour adaptation
(C) For gaining new knowledge
(D) Preparing oneself for livelihood
Answer: B
15.    If the test is taken again by the same students under the same circumstances the score average is almost the constant. This quality of a test is
(A) Validity
(B) Simplicity
(C) Objectivity
(D) Reliability
Answer: D
16.    Which type of Research method places its emphasis on a problem here and now in a
local setting ?
(A) Action Research
(B) Basic Research
(C) Applied Research
(D) Historical Research
Answer: A
17.    Which of the following determine the type of data to be required and the type of methods of data analysis to be used in research ?
(A) Hypothesis
(B) Analysis
(C) Design
(D) Statistics
Answer: A
18.    A meeting or conference for the public discussion of some topic especially one in which the participants form an audience and make presentation
(A) Workshop
(B) Seminar
(C) Conference
(D) Symposium
Answer: D
19.    'Sampling frame' means
(A) Preparing a complete list of units of a finite population for drawing a sample
(B) Identification of target and accessible population
(C) Defining sample unit and selecting units
(D) Fixing the sample size and drawing a sample
Answer: A
20.    Which of the following characteristic cannot be considered a quality of good hypothesis?
(A) Testability
(B) Clarity
(C) Modifiability
(D) Verifiability
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment