Sunday, 13 November 2016

HSST Economics Solved Paper SR for SC/ST Category Code: 691/2014 - Part 2

21.       Which of the following determines that the Indian Constitution is federal ?
(A) A written and Rigid Constitution
(B) An independent judiciary
(C) Vesting of residuary powers with the centre
(D) Distribution of powers between the Centre and the States
Answer: D
22.       The term 'cabinet' is mentioned in which of the following articles of the Constitution ?
(A) Art. 74
(B) Art. 75
(C) Art. 352
(D) Not mentioning in the Constitution
Answer: C
23.       The institution of Lokayukta was created for the first time by the state of
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Orissa
Answer: A
24.       Which of the following writs is not specifically provided in the Constitution of India ?
(A) Prohibition
(B) Injection
(C) Mandamus
(D) Quowarranto
Answer: B
25.       Consider the following
1. Right to education
2. Right to equal access to public service
3. Right to food
Which of the above is/are Human Right/Human Rights under "Universal Declaration of Human Rights"
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3
Answer: D
26.       When was India ratified the CEDOW treaty ?
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1994
(D) 1995
Answer: C
27.       Under which Constitution Article the Indian government enacted the Environment Protection Act of 1986 ?
(A) Article 253
(B) Article 256
(C) Article 324
(D) Article 328
Answer: A
28.       Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) was introduced in India on
(A) August 15, 1981
(B) August 15, 1983
(C) January 26, 1982
(D) January 26, 1984
Answer: B
29.       The National Food Security Act was passed in the Indian Parliament in
(A) 1 August 2012
(B) 12 September 2013
(C) 15 January 2013
(D) 21 November 2014
Answer: B
30.    NGOs receiving over 95% of their infrastructure funds from the government come under the Right to Information Act in the year
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
Answer: C

31.    The process of deriving economic generalizations on the basis of observations and experiences is called
(A) Deductive method
(B) Inductive method
(C) Abstract method
(D) Analytical method
Answer: B
32.    The book 'Value and Capital' has been authored by
(A) Karl Marx
(B) P. A. Samuelson
(C) E. E. Slutsky
(D) J. R. Hicks
Answer: D
33.    The revealed preference theory is based on the postulation of
(A) Weak ordering preference
(B) Strong ordering preference
(C) Indifferent preferences
(D) Indeterminate preferences
Answer: B
34.    In the production process a firm will shut down when the price falls below
(A) The average fixed cost
(B) The marginal cost
(C) The average variable cost
(D) The total cost
Answer: C
35.    When a monopolist is able to sell each separate unit of a product at a different price, a situation of
(A) Price discrimination of first degree exists
(B) Price discrimination of second degree exists
(C) Price discrimination of third degree exists
(D) None of the above
Answer: A
36.    In the kinked demand curve hypothesis, the segment of demand curve above the prevailing price is
(A) Highly inelastic
(B) Perfect inelastic
(C) Highly elastic
(D) Perfect elastic
Answer: C
37.    The speculative demand for money is an inverse function of
(A) Income
(B) Marginal propensity to consume
(C) Marginal efficiency of capital
(D) Rate of interest
Answer: D
38.    The constancy of labour share in the national income has been explained by Kalecki on the basis of
(A) The capitalist theory of distribution
(B) The monopoly theory of distribution
(C) The classical labour theory of value
(D) The Keynesian theory of national income
Answer: B
39.    The marginal conditions to be fulfilled for the attainment of Pareto optimality were given by
(A) V. Pareto
(B) H. Robertson
(C) P. A. Samuelson
(D) Lerner and Hicks
Answer: D
40.    Euler's product exhaustion theorem will be applied only in the case of production functions with
(A) Diminishing returns to scale
(B) Constant returns to scale
(C) Increasing returns to scale
(D) Variable returns to scale
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment