Tuesday, 15 November 2016

HSST Economics Solved Paper SR for SC/ST Category Code: 691/2014 - Part 4

61.       The situation where a country simultaneously import and export the same product is called
(A) International reciprocal trade
(B) Internal reciprocal trade
(C) Factor reversal trade
(D) Intra-industry trade
Answer: D
62.       The phenomenon of Dutch Disease has been advanced to explain the existence of
(A) Traded goods sector in an economy
(B) Non traded goods sector in an economy
(C) Differentiated goods in an economy
(D) Identical goods sector in an economy
Answer: B
63.       Which of the following theory suggests that labour cost will be the determinant of trade and the country with the lower labour cost will be the exporter of that commodity ?
(A) Factor abundance theory
(B) Labour productivity theory
(C) Theory of comparative advantage
(D) Neo-Hotelling model
Answer: C
64.       The dead weight loss of tariff implies
(A) Production loss and consumption loss due to tariff
(B) Revenue loss for the exporting country
(C) Revenue loss for the importing country
(D) Redistribution of loss between exporting and importing countries
Answer: A
65.       The concepts of trade creation and trade diversion in the theory of customs union was introduced by
(A) Kemp and Wan
(B) J. N. Bhagwati
(C) Jacob Viner
(D) Geoffrey Reed
Answer: C
66.       The first United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) was held in
(A) Tokyo
(B) Rio De Generio
(C) New York
(D) Geneva
Answer: D
67.       The investment in a foreign country where the investing party does not seek control over the investment is the typical case of
(A) Foreign direct investment
(B) Foreign portfolio investment
(C) Foreign tied fund
(D) Foreign untied fund
Answer: B
68.       The current account in the BOP records
(A) Exports and imports of goods and services and unilateral transfers
(B) Exports and imports of goods and services only
(C) Export of goods and portfolio investment
(D) All international transaction including private and official
Answer: A
69.       A floating exchange rate will be stable if
(A) An appreication of the domestic currency leads to an excess demand for the foreign currency
(B) A depreciation of the domestic currency leads to an excess demand for the foreign exchange
(C) An appreciation of the domestic currency leads to an excess supply of the foreign exchange
(D) None of the above
Answer: A
70.    The factor which enables both exporters and importers to protect against the risk of exchange rate fluctuation is
(A) Arbitrage
(B) Speculation
(C) Hedging
(D) Devaluation
Answer: C

71.    In the equation for consumption function C = a + bY, b means
(A) MPC
(B) MPS
(C) DPI
(D) Transfer payments
Answer: A
72.    The density of population in India by the 2011 census is
(A) 301
(B) 324
(C) 339
(D) 382
Answer: D
73.    The food grains production in India crossed 250 million tones for the first time during the year
(A) 1990-91
(B) 2001-02
(C) 2008-09
(D) 2011-12
Answer: D
74.    During the last decade, the highest growth rate was recorded in India in the
(A) Manufacturing sector
(B) Agriculture and allied activities
(C) Service sector
(D) External sector
Answer: C
75.    The average annual growth rate of the GDP in India during the post reform period is
(A) 6.5 percent
(B) 4.6 percent
(C) 5.0 percent
(D) 6.2 percent
Answer: A
76.    The flagship programme to enhance livelihood security of households by providing guaranteed wage employment for at least one hundred days
(A) DWCRA
(B) ULEGP
(C) MGNREGP
(D) PMRY
Answer: C
77.    Among the following, the excluded item from the currency component of money supply (`M_(1)` ) in India
(A) Circulation of rupee coins
(B) Circulation of small coins
(C) Demand deposit of the public
(D) Cash held by commercial banks
Answer: D
78.    The committee which was appointed in 1991 to examine the structure, organization, function and procedures of the financial system in India
(A) Kelkar Committee
(B) Raja J. Chelliah Committee
(C) Narasimham Committee
(D) K. N. Raj Committee
Answer: C
79.    The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established in the year
(A) 1964
(B) 1988
(C) 1991
(D) 1994
Answer: B
80.    The term vertical imbalance in fiscal federalism implies
(A) The financial imbalance between the Centre and the States
(B) The imbalance in the distribution of resources between developed and less developed States
(C) The imbalance in the distribution of financial resources among the poor States
(D) The financial imbalance between developed and less developed regions
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment