Tuesday, 8 November 2016

HSST History Solved Paper SR for SC/ST - Category Code: 575/2014 - Part 2

21.       With respect to the Constitution of India, consider the following :
1) Fundamental Rights
2) Fundamental Duties
3) Directive Principles of State Policy.
Which of the above is/are fulfilled by the National Social Assistance Programme launched by the Government of India ?
(A) Only 1)
(B) Only 2)
(C) 1) and 3)
(D) 2) and 3)
Answer: C
22.       What does the 104th Constitutional Amendment Bill related to ?
(A) Abolition of legislative councils in certain states
(B) Providing quota to socially and economically backward classes in private educational institutions
(C) Introduction of dual citizenship for persons of Indian origin abroad
(D) Allotting quota for religious minorities in central government service
Answer: B
23.       Who was the Chief Justice of India when public interest litigation was introduced to the Indian Judicial System ?
(A) M. Hidayathullah               (B) A. M. Ahmedi
(C) A. S. Anand                       (D) P. N. Bhagavati
Answer: D
24.       Read the following statements :
1) The Governor of Punjab is concurrently the administrator of Chandigarh.
2) The Governor of Kerala is concurrently the administrator of Lakshadweep.
Which of the above statement(s) is/are correct ?
(A) Only 1)                    (B) Only 2)
(C) Both 1) and 2)        (D) Neither 1) nor 2)
Answer: A
25.       Consider the following statements :
1) Central Administrative Tribunal (CAT) was set up during the Prime Ministership of Lal Bahadur Shastri.
2) The members of CAT are drawn from both judicial and administrative streams.
Which of the above statement(s) is/are true ?
(A) Only 1)                    (B) Only 2)
(C) Both 1) and 2)        (D) Neither 1) nor 2)
Answer: B
26.       In India the first law for transplantation of Human organs was passed in the year
(A) 2011                        (B) 2009
(C) 1998                        (D) 1994
Answer: D
27.       As per the Mihir Shah Committee Report, the average annual days of work per person generated under MGNREGA since inception has never exceeded.
(A) 46 days                   (B) 52 days
(C) 57 days                   (D) 66 days
Answer: C
28.       Which are the special target groups in Antyodaya Anna Yojana ?
(A) Poorest of the poor           (B) Poor and non-poor
(C) Backward classes             (D) None of these
Answer: A
29.       Which was the first country in the world to have enacted a legislation for providing for citizens 'RTI' ?
(A) Switzerland                        (B) France
(C) Sweden                  (D) USA
Answer: C
30.    The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India ?
(A) Right to healthy environment, construed as a part of Right to Life under Article 21
(B) Provision of grants for raising the level of administration in scheduled areas for the welfare of STs under Article 275(1)
(C) Powers and functions of Grama Sabha as mentioned under Article 243(A)
(D) None of the above
Answer: A

31.    'All history is contemporary history'. Who defined history thus ?
(A) Collingwood                       (B) Karl Marx
(C) Beneditto Croce                (D) Peter Burke
Answer: C
32.    Toponomy is the study of
(A) Inscriptions             (B) place names
(C) Seals                       (D) Fossils
Answer: B
33.    The scientific study of seals is called
(A) Epigraphy               (B) Archaeology
(C) Diplomatic              (D) Sigillography
Answer: D
34.    Which among the following is meant for proving the authenticity of the document ?
(A) External criticism               (B) Internal criticism
(C) Synthetic operation          (D) None of the above
Answer: A
35.    Stratigraphy is associated with
(A) Archaeology                       (B) Epigraphy
(C) Paleography                      (D) None of the above
Answer: A
36.    'Long Duree' is the concept popularised by
(A) Ladurie                                (B) Philip Aries
(C) Fernand Braudel              (D) Roger Chartier
Answer: C
37.    Who among the following is not a Marxist historian ?
(A) George Rude                     (B) Perry Anderson
(C) E. P. Thompson                (D) Edward Gibbon
Answer: D
38.    Which of the following books deals with the history of Menochio, a village miller of 15th century Italy ?
(A) Cheese and worms                      (B) Montaillou
(C) The Great Cat Massacre              (D) None of the above
Answer: A
39.    Which of the following historians is not associated with the Feudalism Debate in Indian Historiography ?
(A) D. D. Kosambi                    (B) Partha Chatterjee
(C) Herbans Mukhia               (D) R. S. Sharma
Answer: B
40.    Which of the following is not a work of Sumith Sarkar ?
(A) Modern India
(B) The Swadeshi Movement in Bengal
(C) Writing Social History
(D) A possible India
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment