Thursday, 10 November 2016

HSST History Solved Paper SR for SC/ST - Category Code: 575/2014 - Part 4

61.       'Neel Darpan', the drama that depicts the woes of Indigo peasants was written by
(A) Vasubandhu Mitra                        (B) Surendranath Sen
(C) Bankim Chandra              (D) Debendranath Tagore
Answer: A
62.       Who was the first nationalist leader to call 1857 revolt as an organized war for national independence ?
(A) Subhas Chandra Bose    (B) V. D. Savarkar
(C) Lala Lajpath Rai                (D) Jawaharlal Nehru
Answer: B
63.       'The congress is tottering to its fall and one of my great ambition while in India is to assist it to a peaceful demise'. Who made this observation ?
(A) Lord Dalhousie                  (B) Petwick Lawrence
(C) Lord Curzon                       (D) Lord Canning
Answer: C
64.       'Amar Sonar Bangla', the national song of Bangladesh was composed by
(A) Soumendranath Tagore  (B) Surendranath Banerjee
(C) Arabindo Gosh                  (D) Rabindranath Tagore
Answer: D
65.       Who among the following was associated with the nationalist newspaper 'Al-Hilal' ?
(A) Hazrath Mohani                (B) Abul Kalam Azad
(C) Sir Syed Ahmad Khan     (D) Moulana Muhammadali
Answer: B
66.       Who among the following was not included in the INA prisoners tried at Red Fort in Delhi ?
(A) Rashbihari Bose               (B) Sha Nawaz Khan
(C) Prem Seghal                      (D) Gurdayal Sing Dhillon
Answer: A
67.       Which of the following is the autobiography of Jawaharlal Nehru ?
(A) My Struggles
(B) An Autobiography of an unknown Indian
(C) An Autobiography
(D) My Experiments with Truth
Answer: C
68.       Of the following forts established by the Europeans in India, which one was located at Madras ?
(A) Fort St. David                     (B) Fort William
(C) Fort Louis                           (D) Fort St. George
Answer: D
69.       Who among the following was a member of the state Re-organization commission appointed by Jawaharlal Nehru ?
(A) Dr. Ambedkar                     (B) V. P. Menon
(C) K. M. Panikkar                   (D) K. M. Munshi
Answer: C
70.    Who attended all the three Round Table Conferences ?
(A) M. M. Malavya                    (B) Vallabhabhai patel
(C) Mahatma Gandhi              (D) B. R. Ambedkar
Answer: D

71.    Which of the following is a work on Tamil Grammer ?
(A) Pathupattu             (B) Tolkapiyam
(C) Nattinai                   (D) Cilappathikaram
Answer: B
72.    As per Mooshaka vamsha, the founder of Mooshaka dynasty is
(A) Srikantha                (B) Srivallaba
(C) Ramaghata                        (D) Nannan
Answer: C
73.    Of the following Swaroopams, which one was located at Calicut ?
(A) Nediyiruppu Swarupam
(B) Kolam Swaroopam
(C) Tripapur Swaroopam
(D) Perumpadappu Swaroopam
Answer: A
74.    Which of the following is the Kannada counterpart of Keralolpathi in Malayalam ?
(A) Kerala Mahatmyam           (B) Gramapadathi
(C) Sankarasmriti                    (D) Sankara Narayaniyam
Answer: B
75.    Who among the following first discovered the Edakkal cave engravings ?
(A) Babington                           (B) Mortimer Wheeler
(C) Robert Bruce Foote          (D) F. Fawcett
Answer: D
76.    Who among the following is not involved in the debate about the nature of state during the Perumal period ?
(A) Elamkulam Kunjan Pillai             (B) Kesavan Veluthat
(C) K. M. Panikkar                               (D) M. G. S. Narayanan
Answer: C
77.    Unnuneeli Sandesam refers to the Tamil ship that frequented the Kollam fort. Which of the following was this ?
(A) Chonadan              (B) Chongu
(C) Champrani             (D) Nanadesikal
Answer: A
78.    The Archaeologist associated with the excavation at Porkalam in 1947 is
(A) K. V. Raman                       (B) B. K. Thapar
(C) Mortimer Wheeler             (D) Robert Bruce Foote
Answer: B
79.    The Sufi devotional work composed by Qazi Muhammed during the medieval period
(A) Rifai Mala                           (B) Fathul Mubin
(C) Muhiyudhin Mala             (D) Tuhfath-ul-Mujahideen
Answer: C
80.    The Granthavari associated with Trikandiyur Temple in Tirur is
(A) Mathilakam Granthavari              (B) Kavalappara Granthavari
(C) Kozhikode Granthavari                (D) Vanjeri Granthavari
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment