Monday, 28 November 2016

Kerala PSC Sales Assistant/Jr. Assistant/ Cashier/ Time Keeper - Q.Paper Code 161/2016 - Part 1

Question Paper Code: 161/2016
Category Code: 194/2015
Name of Post: Jr. Assistant/ Cashier/ Time Keeper/ Asst. Store Keeper
Category Code: 565/2014 and 566/2014
Name of Post: Sales Assistant Grade II
Category Code: 93/2016
Name of Post: Excise Circle Inspector
Category Code: 96/2016
Name of Post: Jr. Assistant/ Cashier
Category Code: 188/2016
Name of Post: Excise Inspector Trainee
Date of Test: 26.11.2016
Alpha Code: C
1.       'Priyamanasam' won the national award for the best Sanskrit film, directed by :
(A) Salim Ahamad
(B) Suresh Eriyat
(C) Vinod Mankara
(D) V. K. Prakash
Answer: C
2.       IRNSS-1 G Regional Navigation Satellite System successfully launched from Satish Dhawan Space Centre with the help of :
(A) PSLV-C 33
(B) PSLV-C 31
(C) PSLV-C 32
(D) PSLV-C 34
Answer: A
3.       Deepa Karmakar qualified for Rio de janeiro Olympic Games 2016 after defeating :
(A) Yelena Produnova
(B) Oksana Chusovitina
(C) Yamilet Pena
(D) None of the above
Answer: B
4.       The first Jail Museum of Kerala State is going to establish with the central prison of :
(A) Poojappura Central Jail
(B) Viyyur Central Jail
(C) Cellular Jail, Andaman Nicobar Island
(D) Kannur Central Jail
Answer: D
5.       Who is the present Governor of Uttarakhand State ?
(A) Govind Singh Kunjuwall
(B) Harish Rawat
(C) K. K. Paul
(D) J. P. Raj Khowa
Answer: C
6.       Narendra Jadav, an economist, newly nominated to Rajya Sabha was a former member of :
(A) Niti Ayog
(B) Planning Commission
(C) National Human Rights Commission
(D) None of the above
Answer: B
7.       Which among the following is the India's fastest train ?
(A) Satapti Express
(B) Himasagar Express
(C) Gatiman Express
(D) Mangala Express
Answer: C
8.       Which Tennis star will carry the Spanish flag at the opening ceremony of the Rio Olympic Games, 2016 ?
(A) Rafael Nadal
(B) Djokovic
(C) Serena Williams
(D) Wawarinka
Answer: A
9.       “Dreaming Big : My Journey to Connect India” is the autobiography of ...............
(A) Sam Pitroda
(B) Chandra Sekhar
(C) M. S. Aluvalia
(D) Aravind Panagaria
Answer: A
10.    Who was the Deputy Chairman of the Planning Commission of India during the first two
years of the Fourth Five year plan ?
(A) Dr. P. T. Lakdawala
(B) Ashok Gadgil
(C) Dr. D. R. Gadgil
(D) M. D. Gadgil
Answer: C

11.    The first modern metro of India is :
(A) The Kolkata metro
(B) The Delhi metro
(C) The Bangalore metro
(D) The Chennai metro
Answer: B
12.    'Crawling Order' was issued by the British government in India in connection with :
(A) Chauri Chaura incident
(B) Wagon Tragedy
(C) Dandi March
(D) Jallianwala Bagh incident
Answer: D
13.    Who led the Salt Satyagraha against the illegal laws of the English after Gandhi's arrest?
(A) Abbas Tyabji
(B) P. Rangiah Naidu
(C) Sardar Dyal Singh
(D) Pattabhi Sitaramayya
Answer: A
14.    Freedom fighter who founded the Bharatiya Vidya Bhavan :
(A) Tilak
(B) V. J. Patel
(C) K. M. Munshi
(D) S. M. Sen Gupta
Answer: C
15.    The fourth President of Indian National Congress in 1888 :
(A) W. C. Bannerji
(B) George Yule
(C) Dadabhai Naoroji
(D) William Wedderburn
Answer: B
16.    .................... is the second largest peninsular river flowing towards the East.
(A) The Godavari
(B) The Kaveri
(C) The Narmada
(D) The Krishna
Answer: D
17.    Pedology is the science that deals with the study of .............
(A) Soil
(B) Water
(C) Mountains
(D) Lakes
Answer: A
18.    The most fertile soil found in India is :
(A) Deccan Soil
(B) Laterite Soil
(C) Alluvial Soil
(D) Red Soil
Answer: C
19.    Who founded Advaita Ashram at Aluva ?
(A) Sankaracharya
(B) Sree Narayana Guru
(C) Chattampi Swamikal
(D) Swami Chinmayananda
Answer: B
20.    Who started Sanskrit Educational Centre called Tatva Prakasika Ashram at Calicut ?
(A) Vaghbatananda
(B) Brahmananda Swami
(C) V. T. Bhatathiripadu
(D) K. P. Karuppan
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment