Tuesday, 29 November 2016

Kerala PSC Sales Assistant/Jr. Assistant/ Cashier/ Time Keeper - Q.Paper Code 161/2016 - Part 2

21.       Who founded Yokakshema Sabha ?
(A) Chattampi Swamikal
(B) Dr. Palpu
(C) Pokkayil Yohannan
(D) V. T. Bhatathiripad
Answer: D
22.       Who started the literary organisation called vidya poshini ?
(A) Ayyankali
(B) C. Krishnan
(C) T. K. Madhavan
(D) Sahodaran Ayyappan
Answer: D
23.       Temple Entry proclamation of Sri Chithirathirunal Balaramavarma declared on :
(A) November 1, 1936
(B) October 1, 1936
(C) November 1, 1932
(D) January 1, 1936
Answer: A
24.       Brahmananda Swami Sivayogi's Sidhashram is situated at :
(A) Aluva
(B) Kalady
(C) Sivagiri
(D) Alathur
Answer: D
25.       Who founded Sadhujana Paripalana Sangham ?
(A) Ayyan Kali
(B) K. P. Karuppan
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) C. Krishnan
Answer: A
26.       Black cotton soil is known as :
(A) Bhangar
(B) Khadar
(C) Regar
(D) Laterite
Answer: C
27.       The outermost range of the Himalaya is known as :
(A) Aravalli Range
(B) Satpura Range
(C) Shiwalik Range
(D) None of these
Answer: C
28.       The lower layer of the atmosphere is known as :
(A) Ionosphere
(B) Troposphere
(C) Mesosphere
(D) Stratosphere
Answer: B
29.       Which amendment act added a new fundamental duty under article 51 (A) of the constitution which provides that it shall be the duty of every Indian citizen to provide education to their children upto the age of fourteen years ?
(A) 75
(B) 88
(C) 86
(D) 83
Answer: C
30.    The Human Rights Commissions at the centre and states are facing serious setbacks because .................
(i) They function as recommendatory and advisory bodies.
(ii) They can submit reports only annually.
(iii) There is no authority to execute their orders.
(iv) The existing governmental system ignores their recommendations.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (iv) and (ii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: A

31.    Which one of the following powers of the Rajya Sabha is provided in the Constitution of
India ?
(A) To decide whether a bill is a money bill.
(B) To initiate a money bill.
(C) To reject or amend a money bill.
(D) To delay a money bill for a period not exceeding fourteen days.
Answer: D
32.    The institution of Ombudsman was first created in ............
(A) USA
(B) Switzerland
(C) Sweden
(D) Denmark
Answer: C
33.    Lokayukta submits its report to .............
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) President
(D) Chief Justice
Answer: B
34.    The Constitution guarantees protection of the rights of the minorities in India through which articles ?
(A) 29 and 30
(B) 350 and 351
(C) 28 and 29
(D) 15 and 16
Answer: A
35.    Which government appointed P. V. Rajamannar Committee to examine the tension area in centre-state relations ?
(A) India
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Answer: D
36.    The last session of the existing Lok Sabha after a new Lok Sabha has been elected is known as ..................
(A) Joint sitting
(B) Lame Duck
(C) Guillotine
(D) Sine die
Answer: B
37.    Financial Emergency can be continued for .................
(A) 2 months
(B) 6 months
(C) one year
(D) indefinite
Answer: D
38.    Right to information is the most effective and innovative tool in Indian administration because:
(i) it accepts people's rights and privileges to know.
(ii) it makes political system accountable and transparent.
(iii) it makes people aware of public policies and decision making.
(iv) it makes administrative more innovative.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: C
39.    Choose the antonym of the italicised word from the sentence :
After months of drought the farmers began to despair that they would lose everything.
(A) inspire
(B) desperate
(C) hope
(D) hurry
Answer: C
40.    Choose a suitable interpretation for the idiom ‘to blaze a trail’:
(A) to set fire
(B) to blow one's trumpet
(C) to be annoying
(D) to initiate work
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment