Wednesday, 30 November 2016

Kerala PSC Sales Assistant/Jr. Assistant/ Cashier/ Time Keeper - Q.Paper Code 161/2016 - Part 3

41.       Jessie waited with ................. breath for news of her success.
(A) bated
(B) batton
(C) baited
(D) battled
Answer: A
42.       Find the appropriate reported speech for the following :
“Keep quiet” said the mother to the child.
The mother asked the child ................
(A) for keeping quiet
(B) to keep quiet
(C) should keep quiet
(D) that it should have kept quiet
Answer: B
43.       The universe ................. continuously ever since the beginning of time and the galaxies ............... away from one another at great speed.
(A) has expanded, moved
(B) expanded, has been moving
(C) had been expanding, had moved
(D) has been expanding, have been moving
Answer: D
44.       Give a one word substitute for :
A person who does not believe in God.
(A) altruist
(B) atheist
(C) theist
(D) amateur
Answer: B
45.       It is obvious from the leader's mumbling that he does not have a flair .............. public speaking.
(A) in
(B) to
(C) for
(D) by
Answer: C
46.       Correct the statement :
Each of the boys were given a pen.
(A) Each of the boys are given a pen.
(B) Each of the boys was given a pen.
(C) Each of the boys give a pen
(D) Each of the boys were given pens.
Answer: B
47.       Choose the word which is spelt correctly ?
(A) accommodation
(B) accomodation
(C) accommodation
(D) accommodation
Answer: A
48.       Change the voice :
Did the blast terrify the children ?
(A) Was the blast terrified by the children ?
(B) Was the children terrified by the blast ?
(C) Were the children terrifying by the blast ?
(D) Were the children terrified by the blast ?
Answer: D
49.       Which among the following is not a feature Of Balika Samridhi Yojana ?
(A) To improve enrolment and retention of girl children.
(B) To raise the age at marriage of girls.
(C) To give reservation to girl children.
(D) To assist the girl to undertake income generating activities.
Answer: C
50.    Anthyodaya Anna Yojana (AAY) was launched first in :
(A) Rajasthan
(B) Kerala
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
Answer: A

51.    Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure :
(A) Make in India
(B) Bharat Nirman
(C) Start up India
(D) IRDD
Answer: B
52.    The micro finance scheme for women SHG :
(A) Kudumbasree
(B) Ayal Koottam
(C) Indira Rozgar Yojana
(D) Mahila Samridhi Yojana
Answer: D
53.    Anganwadi provides food, pre-school education and primary health care to children under the age of :
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 7 years
Answer: C
54.    Which of the following is not a government organisation ?
(A) NRDP
(B) NREGP
(C) ICDS
(D) IRDP
Answer: A
55.    A registered applicant under NREGP is eligible for unemployment allowance if he is not
employed within :
(A) one month
(B) 7 days
(C) 10 days
(D) 15 days
Answer: D
56.    The self-employment venture to assist less educated and poor unemployed youth :
(A) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(B) PMRY
(C) Jawahar Gram Samridhi Yojana
(D) Jawahar Rozgar Yojana
Answer: B
57.    'Kudumbasree' was launched by :
(A) Dr. T. M. Thomas Isac
(B) Paloli Muhammed Kutty
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) V. S. Achuthanandan
Answer: C
58.    'Empowering the poor' is the motto of :
(A) NRDP
(B) AAY
(C) IRDP
(D) NREGP
Answer: A
59.    Minimum number of bits essential to store any 2 digit decimal number is equal to .............
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6
Answer: C
60.    USB stands for ...............
(A) Universal Serial Bus
(B) Universal Synchronous Bus
(C) Unified Serial Bus
(D) Ultra Speed Bus
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment