Friday, 18 November 2016

PSC Secretariat Assistant/Auditor Exam Solved (Paper Code: 92/2015) - Part 2

21.       Which is hardest material ever known in the universe?
(A) Platinum                 (B) Graphite
(C) Diamond                 (D) Marble
Answer: C
22.       Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
(A) Volta cell                 (B) Rheostat
(C) Generator               (D) Sonometre
Answer: B
23.       The scientist who formulated the “Germ theory of disease” is:
(A) Louis Pasteur        (B) Lamarck
(C) Hugo Devries        (D) Griger Mendel
Answer: A
24.       In which atmospheric level ozone gas is seen?
(A) Mesosphere           (B) Lithosphere
(C) Stratosphere          (D) Ionosphere
Answer: C
25.       Which is the relay centre in our brain?
(A) Pituitary gland       (B) Thalamus
(C) Spinal cord             (D) Meninges
Answer: B
26.       Methane gas is invented by the scientist:
(A) Alexandro Volta                 (B) Alexander Fleming
(C) John Dalton                       (D) Thomas Alwa Edison
Answer: A
27.       Which of the following units is usually used to denote the intensity of pollution?
(A) Milligrams               (B) Nanograms
(C) Parts per million    (D) Kilogram
Answer: C
28.       Nitrogen fixing bacteria lives in the root tumours of pea-plants is called:
(A) Rhizome                 (B) Rhizobium
(C) E.coli                       (D) Streptococcus
Answer: B
29.       Which of the following chemicals is used in fire extinguishers?
(A) Sodium bicarbonate         (B) Sodium nitrate
(C) Potassium bicarbonate    (D) Sodium chloride
Answer: X
30.    Which phenomenon of light is behind the rainbow?
(A) Diffraction   (B) Scattering
(C) Reflection   (D) Radiation
Answer: X

31.    What is the full form of ‘NITI’ in NITI Aayog?
(A) National Integration and Transforming India
(B) National Institution for Transforming India
(C) National Institution for Transporting India
(D) National Institute for Technology of India
Answer: B
32.    Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?
(A) Alice Munro                                    (B) Herta Muller
(C) Patrick Modiano                (D) Mo Yan
Answer: C
33.    Who is the new President of Sri Lanka?
(A) Mahindra Rajapaksa                    (B) Chandrika Kumaratunga
(C) Ranil Wickremasinghe                (D) Maithripala Sirisena
Answer: D
34.    In which year ‘Bharat Ratna’, the highest civilian award in India was instituted?
(A) 1952                        (B) 1954
(C) 1956                        (D) 1964
Answer: B
35.    Who is the present Governor of Kerala?
(A) P. Sadasivam         (B) R.L. Bhatia
(C) Nikhil Kumar          (D) Sheela Dikshit
Answer: A
36.    Which work of Subhash Chandra won Kendra Sahitya Academy Award 2014?
(A) Ghatikarangal Nilaykunna Samayam
(B) Bloody Mary
(C) Parudeesa Nashtam
(D) Manushyanu Oru Aamukham
Answer: D
37.    On which day ‘Mangalyan’ was launched from Sriharikotta?
(A) 5 November 2012              (B) 5 November 2013
(C) 24 January 2014               (D) 24 September 2014
Answer: B
38.    Who is the Chief Election Commissioner of India?
(A) H.S. Brahma          (B) V.S. Sambath
(C) S.Y. Quraishi         (D) Navin Chawla
Answer: X
39.    Headquarters of KILA is at:
(A) Kozhikode              (B) Kottayam
(C) Thrissur                  (D) Ernakulam
Answer: C
40.    The final match of FIFA World Cup 2014 was between:
(A) Germany and Argentina              (B) Argentina and Brazil
(C) Germany and Netherland                       (D) Germany and Brazil
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment