Sunday, 20 November 2016

PSC Secretariat Assistant/Auditor Exam Solved (Paper Code: 92/2015) - Part 4

61.       Right to property was removed from the list of Fundamental Rights by the:
(A) 43rd Amendment                (B) 45th Amendment
(C) 44th Amendment               (D) 42nd Amendment
Answer: C
62.       The chairman and members of the State Public Service Commission are appointed by:
(A) The President                                (B) The Chief Justice of the High Court
(C) The Chief Minister of the State  (D) The Governor
Answer: D
63.       Who act as the friend, philosopher and guide of the Public Account Committee?
(A) The Prime Minister                        (B) Comptroller and Auditor General
(C) The Speaker of the Lok Sabha  (D) Attorney General
Answer: B
64.       An order of Court to produce a person suffering detention is called:
(A) Mandamus             (B) Certiorari
(C) Habeas Corpus     (D) Quo-warranto
Answer: C
65.       The Concept of Directive Principles was borrowed from:
(A) Irish Republic                    (B) Switzerland
(C) Constitution of USA         (D) Constitution of UK
Answer: A
66.       ‘Sati’- Self immolation of windows – was prohibited by law in Bengal in 1829 by the British governor:
(A) Sir John Shore      (B) Warren Hastings
(C) Wellesley                (D) William Bentinck
Answer: D
67.       What is the time limit within which an information is to be provided regarding the life and liberty of a person under the R.T.I. Act 2005?
(A) 30 days       (B) 24 hours
(C) 60 days       (D) 48 hours
Answer: D
68.       The SC/ST (Preventions of Atrocities) Act 1989 enforced with effect from:
(A) 30th January 1990             (B) 22nd February 1991
(C) 30th November 1990         (D) 30th July 1990
Answer: A
69.       Who wrote the book “A vindication of the rights of woman”?
(A) Frieden                   (B) Mary Wollstone Craft
(C) Ginsburg                (D) Casgrain
Answer: B
70.    The Lokayukta and Upalokayukta Act was first passed in:
(A) Maharashtra           (B) West Bengal
(C) Karnataka               (D) Tamil Nadu
Answer: X

71.    Fill in the blanks with suitable articles: “Can I have …………… omelette and …………… apple with my tea?”
(A) a, an                        (B) a, a
(C) an, an          (D) an, a
Answer: C
72.    Correct the following sentence: “No newses are good newses.”
(A) No news is good news                 (B) No newses are good newses
(C) No newses is good newses        (D) No news are good news
Answer: A
73.    The masculine gender of ‘Duck’ is :
(A) Duckling                 (B) Goose
(C) Swan                       (D) Drake
Answer: D
74.    Pick out the adjective from the following sentence: “Neha comes here every day.”
(A) comes                      (B) here
(C) every                       (D) day
Answer: C
75.    Fill in the suitable comparative form of the adjective: “Have you heard the …………. News?”
(A) late               (B) later
(C) latest            (D) lated
Answer: C
76.    Fill in the suitable prepositions: “My mother told me …………. Never cry ……………. Split milk.”
(A) of, on           (B) to, cover
(C) that, at         (D) so, upon
Answer: B
77.    Change the sentence into passive voice: “Manners reveal true character.”
(A) True character is revealed by manners.
(B) Good manners reveal good character.
(C) True manner reveal character.
(D) It is manners that reveal character.
Answer: A
78.    Replace the underlined phrase with one word: “I did not expect such childish talk from a grow-up man.”
(A) tamper         (B) prattle
(C) ridicule        (D) stammer
Answer: B
79.    Fill in the blanks with a suitable idiom: “The policemen came to my house and accused me of stealing a necklace but I told them that they were …………….”
(A) looking a gift horse in the mouth
(B) blowing hot and cold
(C) one for the road
(D) barking up the wrong tree
Answer: D
80.    Fill in the blank space with a suitable word: “The Global Positioning System (GPS) helps us to …………”
(A) navigate                  (B) envelope
(C) nostalgia                 (D) endeavour
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment