Wednesday, 23 November 2016

Secretariat Assistant/Auditor Exam Solved (Paper Code: 04/2013) - Part 2

21.       India is called a tropical country mainly on account of its:
(A) Latitudinal Extent
(B) Longitudinal Extent
(C) Areal Size
(D) Tropical Monsoon Climate
Answer: A
22.       The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is:
(A) Khadar        (B) Bangar
(C) Terai            (D) Siwaliks
Answer: C
23.       Which river is called a river between the two mountains?
(A) Narmada     (B) Ganga
(C) Godhavari  (D) Sutlej
Answer: A
24.       Which state is called the agricultural epitome of India?
(A) West Bengal          (B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu                        (D) Madhya Pradesh
Answer: B
25.       Which region of India has a larger female population than the male population?
(A) West Bengal          (B) Mizoram
(C) Nagaland               (D) Puducherry
Answer: D (from the options given)
26.       Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?
(A) B.G. Thilak              (B) Aurobindo Ghosh
(C) G.K. Gokhalae       (D) M.K. Gandhi
Answer: D
27.       In which Five Year Plan University Gants Commission was set up for promoting and strengthening higher education?
(A) First Five Year Plan         
(B) Third Five Year Plan
(C) Fifth Five Year Plan        
(D) Eleventh Five Year Plan
Answer: A
28.       Who is known as the father of Renaissance of Western India?
(A) B.M. Malabari         (B) M.G. Ranade
(C) R.G. Bhandarkar   (D) K.T. Telang
Answer: B
29.       The longest river of Peninsular India:
(A) Godavari     (B) Krishna
(C) Kaveri          (D) Mahanadi
Answer: A
30.    The largest producer of rice in India:
(A) Kerala                      (B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu                        (D) Gujarat
Answer: West Bengal

31.    The national animal of Kerala:
(A) Tiger                        (B) Elephant
(C) Leopard      (D) Deer
Answer: B
32.    The southern most river in Kerala:
(A) Kallada        (B) Karamanayar
(C) Ithikkara      (D) Neyyar
Answer: D
33.    The largest National Park in Kerala:
(A) Eravikulam             (B) Silent Valley
(C) Pambadum chola (D) Mathikettan chola
Answer: A
34.    The first dam in Kerala:
(A) Malampuzha          (B) Mullapperiyar
(C) Sabarigiri                (D) Peechi
Answer: B
35.    The most populated district in Kerala as per 2001 census:
(A) Thiruvananthapuram       (B) Ernakulam
(C) Malappuram                       (D) Thrissur
Answer: C
36.    Chattampi Swamikal was born in the year:
(A) 1851                        (B) 1853
(C) 1854                        (D) 1856
Answer: B
37.    The ‘Savarna Jatha’, to support the Vaikom Satyagraha was organised by:
(A) Mannath Padmanabhan (B) T.K. Madhavan
(C) K. Kelappan                       (D) Dr. Palpu
Answer: A
38.    ‘Vivekodayam’ magazine was published by:
(A) Ramakrishna Pillai                       (B) Pandit Karuppan
(C) V.T. Bhattathirippad          (D) Kumaranasan
Answer: D
39.    ‘Atma  Vidhya Sangham’ was founded by:
(A) Ayyan Kali              (B) Thycaud Ayya
(C) Vagbhatananda    (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: C
40.    In Travancore, the Temple Entry Proclamation was made in:
(A) 1931                        (B) 1936
(C) 1938                        (D) 1940
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment