Saturday, 26 November 2016

Secretariat Assistant/Auditor Exam Solved (Paper Code: 04/2013) - Part 5

81.       Which of the following numbers is divisible by 24?
(A) 15824          (B) 14824
(C) 13824          (D) 12824
Answer: C
82.       If a/4=b/5=c/7, then (a+b+c)/a =
(A) 4       (B) 5
(C) 7       (D) 16
Answer: A
83.       A student multiplied a number by 4/5 instead of 5/4. The percentage error is:
(A) 45%             (B) 36%
(C) 60%             (D) 64%
Answer: B
84.       The number of marble slabs of size 25 cm x 25 cm required to pave the floor of a square room of side 10 metres is:
(A) 1600                        (B) 1000
(C) 2000                        (D) 2500
Answer: A
85.       40% of a number is added to 120, then the result is double of the number. What is the number?
(A) 100               (B) 240
(C) 150              (D) 75
Answer: D
86.       A and B can do a work in 10 days, B and C can do it in 12 days, C and A can do it in 15 days. If A, B, and C work together, they will complete the work in:
(A) 15 days       (B) 8 days
(C) 10 days       (D) 12 days
Answer: B
87.       The prices of a table and a chair are in the ratio 4:1. The cost of 2 tables and 8 chairs is Rs.400, the cost of a table is:
(A) Rs.25           (B) Rs.100
(C) Rs.75           (D) Rs.50
Answer: B
88.       The ratio of men and women in a polling booth is 4:5. If there were 120 women more than that of men, the number of voters in the booth were:
(A) 480               (B) 600
(C) 1080                        (D) 1000
Answer: C
89.       A train of length 150 meters took 8 seconds to cross a bridge of length 250 meters. Time taken by the  train to cross a telephone post is:
(A) 5 seconds               (B) 8 seconds
(C) 3 seconds               (D) 2 seconds
Answer: C
90.    The difference between compound interest and simple interest for an amount in 2 years is Rs.32. If the rate of interest is 8%, the amount is:
(A) Rs.10000                (B) Rs.1000
(C) Rs.5000                  (D) Rs.2500
Answer: C

91.    Identify the next number in the series:
2, 7, 17, 32, 52, 77, ………..
(A) 107               (B) 91            
(C) 101              (D) 92
Answer: A
92.    Identify the missing term:
PRT, …………, BDF, HJL, NPR
(A) UWY            (B) VYA                     
(C) VXZ             (D) AXY
Answer: C
93.    In a certain code SUNDAY is coded as USDNYA. How could CREATION be written in that code?
(A) NOITAERC             (B) RCTAENOI
(C) RCTAOIN               (D) RCAEITNO
Answer: D
94.    Find out the option which has the same type of relationship as ‘Chemistry and Science’?
(A) Painting and Arts             
(B) Medicine and Surgery
(C) Geography and History   
(D) Civics and Archaeology
Answer: A
95.    Identify the odd man out:
(A) 14     (B) 55
(C) 49     (D) 63
Answer: A (remaining odd numbers), B (remaining multiple of 7)
96.    A, B, C, D, E and F are sitting in six chairs regularly placed around a round table. It is observed that A is between D and F, C is opposite to D, D and E are not on neighboring chairs. Which one of the following must be true?
(A) A is opposite to B
(B) D is opposite to E
(C) C and B are neighbors
(D) B and E are neighbors
Answer: D
97.    Introducing a man, a woman said”His wife is the only daughter of my father”. How is that man related to woman?
(A) Brother                    (B) Husband
(C) Father in-law         (D) Maternal Uncle
Answer: B
98.    Facing south A start his journey and make turnings towards the left and right in the sequence given below. Which sequence will finally lead A to a direction other than the south?
(A) left, right, left, right, left, right
(B) left, right, right, left, left, right
(C) left, left, right, left, left, right
(D) right, right, right, left, left, left
Answer: C
99.    Some boys are standing in a queue. If the tenth boy from behind is 5 behind the 12th boy from the front, how many are there in the queue?
(A) 26     (B) 17
(C) 20     (D) 27
Answer: A
100.    A cyclist goes 40 km towards East and then turning to right he goes 40 km. Again he turn to his left and goes 20 km. After this he turns to his left and goes 40 km, then again turns right and goes 10 km. How far is he from his starting point?
(A) 150 km                    (B) 60 km
(C) 70 km                      (D) 50 km
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment