Tuesday, 27 December 2016

HSST English SR for SC/ST (Category Code: 034/2016) - Part 2

21.       The right of Children to have free and compulsory education up to the age of 14 was made a fundamental right under Article 21A of Indian Constitution in
(A) 2001
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2004
Answer: B
22.       The function of National Judicial Appointment Commission is not to
(A) To recommend persons for appointment of Chief Justice and other judges of
Supreme Court and High Courts
(B) To recommend transfer of Chief Justice and other judges of Supreme Court and
High Courts
(C) To ensure that person recommended is a ability and integrity
(D) To remove the Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts
Answer: D
23.       The term "Secular" was inserted in the preamble of our Constitution by
(A) 42nd Amendment to the Constitution
(B) 44th Amendment to the Constitution
(C) 43rd Amendment to the Constitution
(D) 25th Amendment to the Constitution
Answer: A
24.       An Amendment to Article 368 of Indian Constitution requires
(A) Simple majority
(B) Special majority
(C) Special majority and ratification of the states
(D) None of these
Answer: C
25.       Indian Constitution is composed of following parts and schedules
(A) 20 parts and 9 schedules
(B) 19 parts and 8 schedules
(C) 25 parts and 10 schedules
(D) 25 parts and 12 schedules
Answer: D
26.       Name the employment scheme of Government of India that guarantee 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled work.
(A) Janani Suraksha Yojana
(B) National Rural Employment Guarantee Scheme
(C) Rajiv Avaz Yojana
(D) Admi Bima Yojana
Answer: B
27.       The permission for import and export of Hazardous Waste in to or out of India is granted by
(A) Ministry of Shipping
(B) Ministry of Foreign Affairs
(C) Ministry of Environment and Forests
(D) None of these
Answer: C
28.       Right to receive food security allowance is a guaranteed right according to
(A) The National Food Security Act, 2014
(B) Food Safety Standards Act, 2006
(C) Prevention of Food Adulteration Act, 1954
(D) None of these
Answer: A
29.       The information sought by an applicant under the Right to Information Act, 2005 shall be supplied within
(A) 15 days
(B) 45 days
(C) 30 days
(D) None of these
Answer: C
30.    People's Biodiversity Register shall contain comprehensive information on
(A) Availability and knowledge of local biological resources
(B) Medicinal and other uses of biological resources
(C) Traditional knowledge associated with biological resources
(D) All of these
Answer: D

31.    Which play's epilogue is considered as Shakespeare's farewell to theatre?
(A) Henry VIII
(B) The Winter's Tale
(C) The Tempest
(D) Measure for Measure
Answer: C
32.    In Hamlet who says "The lady doth protest too much”?
(A) Hamlet
(B) Gertrude
(C) Polonius
(D) Ophelia
Answer: B
33.    Lady Bellaston is a character from the novel
(A) Oliver Twist
(B) The Mayor of Casterbridge
(C) Tom Jones
(D) Joseph Andrews
Answer: C
34.    In Pope's Atticus passage of "Epistle to Dr. Arbuthnot", who is Atticus compared to in an attempt to describe his habit of blowing his own trumpet?
(A) Cato
(B) Cicero
(C) Catellus
(D) Sporus
Answer: A
35.    Name the character in the Duchess of Malfi who may be described as a murderer who speaks poetry?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Bosola
(D) The Cardinal
Answer: C
36.    In which work of Johnson does he mention the phrase 'discordia concors' to explain the wit of Metaphysical poets?
(A) Life of Cowley
(B) Life of Milton
(C) Life of Herbert
(D) Life of Addison
Answer: A
37.    Which essay of Bacon starts with a reference to Pilate from the Bible?
(A) Of Studies
(B) Of Truth
(C) Of Love
(D) Of Death
Answer: B
38.    Who is described in the prologue to the Canterbury Tales as "an outrider who loved hunting"?
(A) Knight
(B) Squire
(C) Friar
(D) Monk
Answer: D
39.    A School for Scandal was performed for the first time at
(A) Drury Lane
(B) Queen's Theatre
(C) Globe
(D) Playhouse
Answer: A
40.    Who among Shakespeare's characters said, "If music is the food of love, play on"?
(A) Malvolio
(B) Duke Orsino
(C) Antonio
(D) Sebastian
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment