Friday, 16 December 2016

HSST English NCA (Category Code: 060/2016) - Part 3

41.       The Romantic poet noted for the use of a persistent and sustained symbolism in his poetry.
(A) P. B. Shelley
(B) Lord Byron
(C) William Blake
(D) William Wordsworth
Answer: C
42.       Which poem of Keats has the line, "For-ever wilt thou love, and she be fair"?
(A) La Belle Dame Sans Merci
(B) Ode on a Grecian Urn
(C) A Party of Lovers
(D) Endymion
Answer: B
43.       The leading figure among the Pre-Raphaelite group of artists.
(A) Elizabeth Barret Browning
(B) D. G. Rossetti
(C) G. M. Hopkins
(D) Matthew Arnold
Answer: B
44.       The name of Algernon's imaginary invalid friend in "The Importance of Being Earnest."
(A) Bunbury
(B) Jack Worthing
(C) Sir Thomas Cardew
(D) Dr Frederick
Answer: A
45.       Charles Dickens' novel "Oliver Twist" was published in the year ...............
(A) 1859
(B) 1850
(C) 1838
(D) 1860
Answer: C
46.       J. S. Mill's "The Subjugation of Women" was influenced by the ............. philosophy.
(A) Moral
(B) Naturalistic
(C) Idealistic
(D) Utilitarian
Answer: D
47.       G. M. Hopkins' "The Windhover" is a ...............
(A) Petrarchan sonnet
(B) Shakespearean sonnet
(C) Spenserian sonnet
(D) Horatian Ode
Answer: A
48.       Charles Lamb published his letters and essays under the pseudonym Elia in .............
(A) The Westminster Review
(B) Birmingham Journal
(C) The London Review
(D) The London Magazine
Answer: D
49.       The literal meaning of the word "wuthering."
(A) hilly place
(B) marshy place
(C) cold weather
(D) turbulent weather
Answer: D
50.    Tennyson's poem "Ulysses" expresses ................
(A) Victorian optimism
(B) spirit of anarchy
(C) pessimistic philosophy
(D) metaphysical outlook
Answer: A

51.    Who is the Irish revolutionary referred to in the lines
"This man had kept a school
And rode our winged horse"?
(A) Mac Bride
(B) Connolly
(C) Patrick Pearse
(D) Mac Donagh
Answer: C
52.    What is Madam Sosostris's profession in the 'Waste Land'?
(A) Prostitute
(B) Spy
(C) Dancer
(D) Fortune telling
Answer: D
53.    Who is the author of 'From Ritual to Romance'?
(A) James Frazer
(B) Jessie Weston
(C) William James
(D) Ezra Pound
Answer: B
54.    Which of the following is NOT true of Virgina Woolf's 'To The Light House'?
(A) The novel has three sections
(B) The mood at the end of the novel is one of pessimism and defeat
(C) Lily Briscoe represents female creativity
(D) James is desirous to visit the light house
Answer: B
55.    Which of the following character in 'Waiting for Godot' claims to have been a poet?
(A) Vladimir
(B) Estragon
(C) Pozzo
(D) Lucky
Answer: A
56.    The Fourth Tempter in Eliot's play 'Murder in the cathedral' appeals to (The Arch Bishop's) :
(A) The Senses
(B) Temporal power
(C) Racial feelings
(D) Spiritual pride
Answer: D
57.    The 'Hawk' in Hughes' 'Hawk Roosting' is a symbol of:
(A) A republican
(B) A dictator
(C) A democrat
(D) A socialist
Answer: B
58.    The novel 'A Portrait of the Artist as aYoung Man' is written using technique of:
(A) Imagism
(B) Expressionism
(C) Stream of consciousness
(D) Impressionism
Answer: C
59.    Which of the following is NOT true of 'Sons and Lovers'?
(A) It has an autobiographical background
(B) It portrays the mismatch between Walter Morel and Gertrude Coppard
(C) It portrays the relationship between a mother, three sons, and a daughter
(D) Paul meets with tragic end at the end of the novel
Answer: D
60.    What is the social class of Smith in Alan Sillitoe's 'The loneliness of the Long-Distance Runner'?
(A) Upper class
(B) The under-privileged working class
(C) Middle class
(D) None of the above
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment