Saturday, 17 December 2016

HSST English NCA (Category Code: 060/2016) - Part 4

61.       Mimesis means ..............
(A) Imagination
(B) Creation
(C) Imitation
(D) Character
Answer: C
62.       Dr Johnson defended
(A) Shakespeare's settings
(B) Shakespeare's borrowing from history and classical myth
(C) Shakespeare's mixing of comic and tragic genres
(D) Shakespeare's use of pun
Answer: C
63.       Stephen Gosson wrote
(A) School of Abuse
(B) Defence of Poesie
(C) School of Poetry
(D) The Art of Poetry
Answer: A
64.       Lyrical Ballads was first published in
(A) 1798
(B) 1799
(C) 1800
(D) 1786
Answer: A
65.       Which work discusses the concept of decorum?
(A) Republic
(B) Ars Poetica
(C) Apology for Poetry
(D) Poetics
Answer: B
66.       Who said "Without poetry our science will appear incomplete."
(A) T.S.Eliot
(B) Aldous Huxley
(C) Matthew Arnold
(D) Ezra Pound
Answer: C
67.       "Poetry is not a turning lose of .............."
(A) feelings
(B) emotion
(C) personality
(D) expressions
Answer: B
68.       "His poetry would not appear to promise many examples of the language of paradox. He usually prefers the direct attack. He insists on simplicity, he distrusts whatever seems sophistical."
The above quote is from "The Language of Paradox" by Cleant Brooks. Identify the poet mentioned here
(A) Shelly
(B) Keats
(C) Shakespeare
(D) Wordsworth
Answer: D
69.       Anatomy of Criticism was written by
(A) Northrop Frye
(B) Cleanth Brooks
(C) Ezra Pound
(D) Raymond Williams
Answer: A
70.    Who among the following is a New Critic
(A) Jacques Derida
(B) Roman Jakobson
(C) Allen Tate
(D) William Burroughs
Answer: C

71.    The Anglo-Saxon Chronicles were written in the ................ dialect
(A) Northumbrian
(B) Mercian
(C) Wessex
(D) Kentish
Answer: C
72.    The following change occurred in the transition from Old English to Middle English:
(A) The language acquired grammatical gender
(B) The language became less inflected
(C) Word order became less rigid
(D) None of the above
Answer: B
73.    The Modern English period is generally considered to have begun from ..............
(A) 1500 A D
(B) 1453 A D
(C) 1588 A D
(D) 1603 A D
Answer: A
74.    When a word loses its pejorative sense, it is called ..............
(A) Ascension
(B) Amelioration
(C) Upward shift
(D) Improvement
Answer: B
75.    The dialect spoken by working class people in the east part of London is called ............
(A) Gaelic
(B) Pidgin
(C) Cockney
(D) Londonish
Answer: C
76.    Words in English will have either primary or secondary stress on ..............
(A) The first syllable
(B) The first or the third syllable
(C) The second or the third syllable
(D) The first or the second syllable
Answer: D
77.    Chomsky's concept about structural properties common to all languages is called ...............
(A) Common Grammar
(B) Structural Synthesis
(C) Universal Grammar
(D) Cosmopolitan Grammar
Answer: C
78.    Transformational Generative Grammar is so called because ..................
(A) It generates new transformational rules
(B) It accounts for the transformations of sentences and generates sentences from given patterns
(C) It applies generative rules to transformations
(D) None of the above
Answer: B
79.    The variety of language used in particular discourses or professions is called a ...............
(A) Register
(B) Idiolect
(C) Slang
(D) Dialect
Answer: A
80.    The rule which accounts for the presence and pronunciation of the past tense morpheme in English is called a ............. rule
(A) Phonological
(B) Morphemic
(C) Phono-tactic
(D) morphophonemic
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment