Sunday, 18 December 2016

HSST English NCA (Category Code: 060/2016) - Part 5

81.       Tagore won the Nobel Prize for Literature in the year
(A) 1911
(B) 1912
(C) 1913
(D) 1918
Answer: C
82.       Who said "The best poet waits for words."
(A) Nissim Ezekiel
(B) Kamala Das
(C) Sri Aurobindo
(D) Robert Frost
Answer: A
83.       "Blow!Blow!Blow!
Blow up sea-wind along Paumanok's shore;
I wait and I wait till you blow my mate to me"
Identify the poem
(A) Because I could not Stop for Death
(B) I Died for Beauty
(C) Out of the Cradle Endlessly Rocking
(D) Introduction
Answer: C
84.       Name of the native chief in Emperor Jones is ...............
(A) Smithers
(B) Brutus
(C) Lin
(D) Lem
Answer: D
85.       Who said this in The Glass Menagerie
"All pretty girls are a trap, a pretty trap, and men expect them to be."
(A) Amanda
(B) Tom
(C) Laura
(D) Jim
Answer: A
86.       "A man is the sum of his misfortunes.One day you'd think misfortune would get tired but then time is your misfortune."
The above quote is from ............
(A) Midnights Children
(B) The Scarlet Letter
(C) The Sound and the Fury
(D) Phenomenal Women
Answer: C
87.       Pecola Breedlove is repeatedly called  by nearly everyone in her life.
(A) pretty
(B) ugly
(C) dirty
(D) lazy
Answer: B
88.       Who said "Envy is ignorance, Imitation is Suicide" ?
(A) John Barth
(B) Emerson
(C) Churchill
(D) Aurobindo
Answer: B
89.       Who among the following is not a playwright?
(A) Girish Karnad
(B) Vijay Tendulkar
(C) Mahesh Dattani
(D) Amit Chaudhuri
Answer: D
90.    Judith Wright is from
(A) Australia
(B) Austria
(C) Canada
(D) South Africa
Answer: A

91.    Hetronormativity asserts
(A) Sexual relationship between man and man
(B) Sexual relationship between man and woman
(C) sexual relationship between woman and woman
(D) sexual relationship between both man and man and woman and woman
Answer: B
92.    Occident denotes
(A) Countries of the East
(B) Countries of the West
(C) Countries of the Middle East
(D) Countries of African continent
Answer: B
93.    ............... is the cultural logic of late capitalism
(A) Postmodernism
(B) Postcolonialism
(C) New Historicism
(D) New Feminism
Answer: A
94.    Who said, "If Lacan presumes that female homosexuality issues from a disappointed hetrosexuality, as observation is said to show, could it not be equally clear to the observer that hetrosexuality issues form a disappointed homosexuality?"
(A) Judith Wright
(B) Gayatri Spivak
(C) Judith Butler
(D) Tony Morrison
Answer: C
95.    Who is the author of the essay, "Can the Subaltern Speak?"
(A) Judith Butler
(B) Edward Said
(C) Linda Hutchinson
(D) Gayatri Spivak
Answer: D
96.    Historiographic metafiction is a term coined by
(A) Linda Hutcheon
(B) Jorge Louis Borges
(C) Roland Barthes
(D) Homi K Bhabha
Answer: A
97.    The Location of Culture by Homi K. Baba deals with the theoretical development of
(A) Oriental ism
(B) Postmodernism
(C) post colonialism
(D) Hybridity
Answer: D
98.    Humour that leads to horror is called
(A) bleak humour
(B) black humour
(C) gothic humour
(D) gallow humour
Answer: B
99.    Desirable Daughters is a novel written by
(A) Mira Nair
(B) Anita Desai
(C) Bharathi Mukerjee
(D) Kiran Desai
Answer: C
100.    Which postmodern writer used the theory of entropy in his novels?
(A) Joseph Heller
(B) Thomas Pynchon
(C) John Updike
(D) Salman Rushdie
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment