Saturday, 31 December 2016

Overseer/Draftsman Gr II Solved Paper (Cat.Code - 252/2014) - Part 1

Question Paper Code: 72/2016/OL
Category Code: 252/2014
Exam: Overseer Grade II/Draftsman Gr II
Date of Test: 26-09-2016
Alphacode A

1.       'Naothanathinte Surya Thejas' is the biography of
(A) Pambadi John Joseph
(B) Mannathu Padmanabhan
(C) K.P. Karuppan
(D) None of these
Answer: C
2.       Which state becomes the first state to make voting compulsory in Local bodies?
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Uttarpradesh
(D) Gujarat
Answer: D
3.       "Two Leaves and a Bud" is the work of
(A) R.K. Narayanan
(B) R.K. Lakshmanan
(C) Mulk Raj Anand
(D) Raja Rao
Answer: C
4.       The Jawahar Rozgar Yojana was launched at the end of which five year plan?
(A) 7th
(B) 8th
(C) 9th
(D) 10th
Answer: A
5.       The first lady writer who got Njanapita Award?
(A) Amritha Preetham
(B) Ashapoornadevi
(C) Meerakumar
(D) Madhavikutty
Answer: B
6.       Second female Governor of Kerala
(A) Ramdulari Sinha
(B) Jyothi Venkidachalam
(C) Sheela Deeshit
(D) None of these
Answer: A
7.       The ruler who abolished 'Pulappedi' in venad
(A) Kottayam Kerala Varmma
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Ayilyam Thirunal
(D) Swathi Thirunal
Answer: A
8.       Which Article of Indian Constitution related to the joint sitting of both houses of Parliament?
(A) Article 106
(B) Article 108
(C) Article 115
(D) Article 98
Answer: B
9.       The 100th  - constitutional amendment of Indian constitution deals about
(A) India Bangladesh land boundary agreement
(B) Formation of national judicial appointment commission
(C) Give reservation to SC, ST in unaided educational institutions
(D) None of these
Answer: A
10.    Which Article of Indian Constitution deals about right to information is a fundamental rights of Indian citizen?
(A) Article 17
(B) Article 14
(C) Article 19 (1) A
(D) Article 19 (2)
Answer: C

11.    'Advaitha Chintha Padhadhi' is the literary work of
(A) Sree Narayanaguru
(B) Chattambi Swamikal
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: B
12.    What is the maximum age fixed by the food Security Act for providing nutritional entitlements to children of school going age?
(A) 14
(B) 15
(C) 13
(D) 16
Answer: A
13.    'Ente Jeevitha Samarangal' is the auto biography of
(A) C. Kesavan
(B) P.K. Chathanmaster
(C) Mannathu Padmanabhan
(D) T.K. Madhavan
Answer: C
14.    Irachikandam moideen is an important character in the novel
(A) Oru Theruvinte Kadha
(B) Oru Desathinte Kadha
(C) Khasakinte Itihasam
(D) Daivathinte Vikrithikal
Answer: A
15.    The Paliam Satyagraham was inaugurated by
(A) K. Kelappan
(B) T.K. Madhavan
(C) C. Kesavan
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: C
16.    National Employment Guarantee Scheme inaugurated at
(A) Bundlapalli
(B) Ramachandrapuram
(C) Pune
(D) Rangpur
Answer: A
17.    Who is regarded as John of Arch of Kerala?
(A) A.V. Kuttimalu Amma
(B) Annachandi
(C) Akkamma Cheriyan
(D) Parvathi Nenmenimangalam
Answer: C
18.    The Indian flag accepted by Indian Constitutional Assembly on
(A) 1950 January 26
(B) 1950 January 24
(C) 1950 January 25
(D) 1947 July 22
Answer: D
19.    The Christian missionaries works in Malabar area
(A) LMS
(B) BEM
(C) TMS
(D) CMS
Answer: B
20.    The headquarter of Kerala Sahitya Accadami transfer red from Thiruvananthapuram to Thrissur in
(A) 1956
(B) 1957
(C) 1958
(D) 1961
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment