Friday, 2 December 2016

Kerala PSC Sales Assistant/Jr. Assistant/ Cashier/ Time Keeper - Q.Paper Code 161/2016 - Part 5

81.       Among the four options given below find the word which does not have a related meaning as the word ‘Judicious’.
(A) Justice
(B) Wise
(C) Prudent
(D) Discreet
Answer: A
82.       Among the four options given below find the word which has opposite meaning of the word ‘combat’.
(A) Compete
(B) Contest
(C) Yield
(D) Fight
Answer: C
83.       Choose the pair in which the words are differently related.
(A) Canberra - Australia
(B) Algeria - Africa
(C) Norway - Europe
(D) Iran - Asia
Answer: A
84.       In the following, find the number that replaces the ‘....?....’
846 : 624 : : 774 : ‘....?....’
(A) 331
(B) 263
(C) 467
(D) 552
Answer: D
85.       Examine carefully the following statements and answer the question given below :
A and B play football and cricket.
B and C play cricket and hockey.
A and D play basketball and football
C and D play hockey and basketball.
Who plays football, basketball and hockey ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Answer: D
86.       Arrange the following words as per the order in the dictionary :
(i) Ambitious
(ii) Ambiguous
(iii) Ambiguity
(iv) Animation
(V) Amphibians
(A) (iii), (ii), (i), (iv), (v)
(B) (iii), (ii), (i), (v), (iv)
(C) (i), (ii), (iii), (v), (iv)
(D) (ii), (iii), (i), (iv), (v)
Answer: B
87.       If February 1, 2004 is Wednesday, then what day is March 3, 2004 ?
(A) Monday
(B) Sunday
(C) Friday
(D) Saturday
Answer: D
88.       In the following number series, one number is wrong. Find the wrong number.
(A) 31
(B) 91
(C) 15
(D) 56
Answer: B
89.       The shape of acceleration versus mass graph for constant force is :
(A) Parabola
(B) Hyperbola
(C) Straight line
(D) Ellipse
Answer: B
90.    The tank appears shallow than its actual depth, due to :
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Diffraction
(D) Interference
Answer: B

91.    In n-type semiconductor the majority carriers are :
(A) Electrons
(B) Holes
(C) Electrons and Holes
(D) None of these
Answer: A
92.    In a given sample there are 10, 000 radio-active atoms of half-life period 1 month. The number of atoms remaining without disintegration at the end of 3 months is :
(A) Nil
(B) 5, 000
(C) 2, 500
(D) 1, 250
Answer: D
93.    A convex lens is placed in water, its focal length :
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains the same
(D) Doubled
Answer: A
94.    Principles of Law of Inheritance were enunciated by :
(A) Morgan
(B) Mendel
(C) Bateson
(D) Punnet
Answer: B
95.    The infective stage of malarial parasite plasmodium that enters human body is :
(A) sporozoite
(B) merozoite
(C) sporozoite
(D) minuta form
Answer: A
96.    Respiratory centre in human beings is :
(A) cerebellum
(B) medulla oblongata
(C) hypothalamus
(D) cerebrum
Answer: B
97.    Artificial ripening of fruits is accomplished by treatment with :
(A) Sodium chloride
(B) Indole-3 acetic acid
(C) Kinetin
(D) Ethelene gas
Answer: D
98.    In mammals ammonia produced by metabolism is converted into urea in the :
(A) Kidney
(B) Blood
(C) Liver
(D) Spleen
Answer: C
99.    The 17th Laureans World Sports Award, 2015 for Life Time Achievement was given away to Niki Landa for:
(A) Tennis
(B) Rugby
(C) Swimming
(D) Motor racing
Answer: D
100.    ‘Ardhanareeswaran’ the famous novel written by :
(A) Sugatha Kumari
(B) Perumal Murugan
(C) Akbar Kakkattil
(D) C. Radhakrishnan
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment