Tuesday, 10 January 2017

Computer Assistant Gr II Solved Paper (Cat. Code: 043/2016) - Part 1

Question Paper Code: 073/2016
Category Code: 043/2016
Exam: COMPUTER ASSISTANT GR II - UNIVERSITIES IN KERALA
Date of Test: 26-05-2016
Alphacode: A

1.       “Ballot is powerful than bullet” who said so?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) George Washington
(C) Abraham Lincoln
(D) Mahatma Gandhi
Answer: C
2.       Whose autobiography is known as ‘Ente Jeevitha Smaranakal’?
(A) E.M.S. Namboodiripad
(B) Vaikom Muhammad Basheer
(C) K. Kelappan
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: D
3.       Which river forms the boundary between North India and South India?
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Godavari
(D) Kaveri
Answer: B
4.       Which of the following is known as the lungs of Nature?
(A) Fresh water lakes
(B) Mountains
(C) Rain forest
(D) Wet lands
Answer: C
5.       Name of the agency that won the Gandhi Peace Award for the year 2014:
(A) ISRO
(B) RED CROSS
(C) ASIA WATCH
(D) NATIONAL SERVICE SCHEME
Answer: A
6.       Where is Lothal?
(A) Gujarat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Answer: A
7.       A special phenomenon seen only in the Arabian Sea:
(A) Loo
(B) Coral Reefs
(C) Tides
(D) Chakara
Answer: B
8.       Which latitude passes through India?
(A) Tropic of cancer
(B) Tropic of capricon
(C) Equator
(D) Arctic circle
Answer: A
9.       In which year Sree Narayana Guru formed S.N.D.P. Yogam?
(A) 1900
(B) 1901
(C) 1903
(D) 1907
Answer: C
10.    Who was the first woman president of Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Annie Besant
(C) Vijayalakshmi Pandit
(D) Indira Gandhi
Answer: B

11.    Which social reformer started the movement called ‘Sadhujana Paripalana Sangam?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Sree Narayana Guru
(C) K. Kelappan
(D) Ayyankali
Answer: D
12.    Who wrote the book ‘Anasthasyayude Rektha Sakshyam’?
(A) Sr. Alphonsa
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Sr. Mary Beninja
(D) Fr. Kuriakose Elias Chavara
Answer: D
13.    Golden Quadrilateral is a .............. project.
(A) Rail
(B) Road
(C) Tele communication
(D) Health
Answer: B
14.    Name of the instrument used in aeroplanes to measure height:
(A) Barometer
(B) Altimeter
(C) Pedometer
(D) Multimeter
Answer: B
15.    Which Malayalam poet was honored by the British prince in 1922?
(A) G. Sankara Kurup
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Kumaranasan
(D) Changampuzha Krishnapillai
Answer: C
16.    A major poverty eradication programme in the following:
(A) MGNREGS
(B) RMSA
(C) DPEP
(D) SSA
Answer: A
17.    The largest pure water lake in India:
(A) Dal
(B) Woolar
(C) Kolleru
(D) Pangong
Answer: B
18.    Who was the founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
(A) Thycaud Ayya
(B) Poikayil Yohannan
(C) Pandit Karuppan
(D) Chattampi Swami
Answer: B
19.    Which day is observed as world population day?
(A) July11
(B) June11
(C) Nov. 20
(D) Dec. 10
Answer: A
20.    Who gave the honorary title ‘Sardar’ to Vallabhai Pattel?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Bala Gangadhara Tilak
(D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment