Thursday, 5 January 2017

HSST English Junior Solved Paper (Cat. Code: 71/2012) - Part 1

Question Paper Code: 8/2015/OL
Category Code: 71/2012
Exam: HSST Junior - English
Date of Test: 28-04-2015
Alphacode A

1.       Who introduced Printing Press in Kerala?
(A) The English
(B) The French
(C) The Dutch
(D) The Portuguese
Answer: D
2.       The book 'Vrithamanjari' was written by
(A) A.R. Raja Raja Varma
(B) Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
(C) Kunhikuttan Thampuran
(D) Kochunni Thampuran
Answer: A
3.       The 'Samyukta Rastriya Samathi' ( Joint Political Congress ), the organisation, was in connection with
(A) Punnapra - Vayalar Upheaval
(B) Abstention Movement
(C) Electricity Agitation
(D) Malabar Rebellion
Answer: B
4.       'Sabdikkunna Kalappa' a short story written by
(A) Muttathu Varky
(B) Kesav Dev
(C) Ponkunnam Varky
(D) S K Pottakkad
Answer: C
5.       Who organised an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram
(A) Sree Narayana Guru
(B) Chattampi Swamikal
(C) Vagbhadananda
(D) Brahmananda Sivayogi
Answer: A
6.       Who was the director of the film 'Perariyathavar'
(A) Renjith
(B) Lal Jose
(C) Dr Biju
(D) Amal Neerad
Answer: C
7.       Who was the recipient of 'Vyasa Samman' of 2013?
(A) Amar Kanth
(B) Viswanath Tripathi
(C) Narendra Kohli
(D) Ramdarash Misra
Answer: B
8.       Which team was the first champion of the 'Hero Indian Super League'?
(A) F C Goa
(B) F C Pune City
(C) Kerala Blasters
(D) Atletico De Kolkata
Answer: D
9.       The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
(A) Ganga
(B) Sindhu
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi
Answer: C
10.    The minimum age to qualify for election to the Loksabha is
(A) 25 years
(B) 21 years
(C) 18 years
(D) 35 years
Answer: A

11.    To cater to the needs of slow learners in the class, a teacher should give
(A) daily test
(B) remedial teaching
(C) anchored instruction
(D) apprenticeship training
Answer: B
12.    Inductive reasoning is
(A) bottom up process
(B) top down process
(C) verbal reasoning
(D) non verbal reasoning
Answer: A
13.    If the students on the back bench are talking while teaching in the class, the teacher should
(A) allow them to do what they are doing
(B) punish by sending them out of the class
(C) ask them to sit on front benches
(D) not mind them as it may disturb the rest of the class
Answer: C
14.    'Learning readiness' involves
(A) disposition for learning
(B) adequate cognitive functioning
(C) an ideal situation and knowledge base for presenting content
(D) all of the above
Answer: D
15.    Why are additional exercises and activities included in the syllabus?
(A) to make teaching easy and interesting
(B) to make the learner understand the topic well
(C) to assist the teacher
(D) to develop thinking skill in students
Answer: B
16.    What is NOT possible to achieve in the case of field experiments?
(A) randomization
(B) manipulation
(C) control of extraneous variables
(D) collecting data from a group of informed subjects
Answer: C
17.    'Men are superior to women in their health status after 40 years' is an example of
(A) directional hypothesis
(B) non directional hypothesis
(C) null hypothesis
(D) all of the above
Answer: A
18.    The ethical principle displayed while sharing data, results, ideas or tools of one's research is
(A) honesty
(B) objectivity
(C) openness
(D) integrity
Answer: C
19.    What is one tailed test of significance?
(A) testing the non directional hypothesis
(B) testing substantive hypothesis
(C) testing the null hypothesis
(D) testing directional hypothesis
Answer: D
20.    A representative sample is
(A) a random selection of the population
(B) a sample that accurately reflects the entire population
(C) any suitable sample selected from the population
(D) all of the above
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment