Friday, 6 January 2017

HSST English Junior Solved Paper (Cat. Code: 71/2012) - Part 2

21.       Which Amendment Act has created the 9th Schedule of the Indian Constitution?
(A) The Constitution (First Amendment) Act, 1951
(B) The Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
(C) The Constitution (Ninth Amendment) Act, 1960
(D) The Constitution (Fourteenth Amendment) Act, 1962
Answer: A
22.       Who decides the nature of a Bill in Indian Union?
(A) The President
(B) The Prime minister
(C) The Speaker of Lok Sabha
(D) The Parliament
Answer: C
23.       According to the Indian Constitution, the 'Residuary Power of Legislation' belongs to
(A) The Cabinet
(B) The Parliament
(C) Supreme Court of India
(D) The President
Answer: B
24.       Impeachment proceedings against the President of India can be initiated against the charge of …………..?
(A) Proved misbehavior
(B) Violation of the Indian Constitution
(C) Incapacity
(D) Convicted for an offence involving moral turpitude
Answer: B
25.       The constitutional provisions described as the 'heart and soul of the Constitution' by Dr. B R Ambedkar is .....................?
(A) Article 14
(B) Article 19
(C) Article 21
(D) Article 32
Answer: D
26.       Who was the first Chairperson of National Human Rights Commission?
(A) Justice A. S. Anand.
(B) Justice Ranganath Misra.
(C) Justice Hidayatullah.
(D) Justice V. R. Krishna Iyer.
Answer: B
27.       Which one of the following statutes provides for the establishment of a National Tribunal for the effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests resources?
(A) The National Green Tribunal Act,2010.
(B) The Environment Protection Act,1986.
(C) The National Environment Appellate Authority Act,1997.
(D) The National Environment Tribunal Act,1995.
Answer: A
28.       If information sought under The Right to Information Act,2005 concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within .......................
(A) 12 hours.
(B) 24 hours.
(C) 48 hours.
(D) none of the above.
Answer: C
29.       Which one of the following is a National mission on financial inclusion for ensuring access to various financial services to all households in the country?
(A) PMJDY
(B) PMRY
(C) PMRDFS
(D) PMGSY
Answer: A
30.    The Juvenile Justice Act, 2000 deals with ......................
(A) Juveniles in conflict with law.
(B) Children in need of care.
(C) Children in need of protection.
(D) All of the above.
Answer: D

31.    What is the relationship between the Squire and the Knight in the Prologue to Canterbury Tales?
(A) Two unrelated pilgrims
(B) A pilgrim and the innkeeper
(C) Father and son
(D) Son and father
Answer: D
32.    Shakespeare's Sonnet number 129 is addressed to
(A) Earl of Southampton
(B) Thomas Thorpe
(C) A Dark Lady
(D) Earl of Pembroke
Answer: C
33.    What is the predominant feeling of Satan as reflected in (The Paradise Lost) the quoted lines?
"Determined to advance into our room
A creature formed of earth,..."
(A) Man has usurped his place
(B) He would compass the fall of man
(C) He is going to assert his supremacy
(D) He is to affirm his sovereignty
Answer: A
34.    How many years Faustus has before the Devil comes to claim him his own?
(A) 25
(B) 23
(C) 26
(D) 24
Answer: D
35.    Which one of the following is NOT a character in the 'Tempest'?
(A) Miranda
(B) Coriolanus
(C) Ariel
(D) Alonso
Answer: B
36.    To which Scene in 'The Hamlet' the line "To be or not to be, that is the question" belong?
(A) Act III Scene 1
(B) Act III Scene 2
(C) Act III Scene 3
(D) Act III Scene 4
Answer: A
37.    "Sweet Thames run softly, till I end my song" is extracted from:
(A) Epithalamion
(B) Mac Flecknoe
(C) Prothalamion
(D) 'Atticus Passage'
Answer: C
38.    Whom did the Dutchess of Malfi secretly marry?
(A) Bosola
(B) Antonio Bologna
(C) Roderigo
(D) Ferdinand
Answer: B
39.    Which of the following characters is the villain in 'Tom Jones'?
(A) Blifil
(B) Square
(C) Thwackaum
(D) Allworthy
Answer: A
40.    "What is the truth? Said jesting Pilate; and would not stay for an answer" (Of Truth)
The line is an example for:
(A) Grand style
(B) Blank verse
(C) Aphoristic style
(D) Biblical style
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment